Doručak je posebno važan za zdravlje, ali i za dobru liniju jer ubrzava metabolizam. Nutricionisti savetuju da je od izuzetne važnosti sadržaj doručka, jer od hrane koju jedemo ujutru zavisi kako ćemo se osećati tokom dana. Za zdravlje je najbolje da ujutru konzumiramo proteine.

"Unošenje proteina ujutro nivo šećera i energije održavaju tokom celog dana, to znači da ćemo osim poleta osećati i bolje rasploženje u krvi stabilnim tokom celog jutra, što znači da su i vaša glad i raspoloženje stabilniji“, tvrde stručnjaci, a ruski gastroenterolog Sergej Vjalov upozorio je na namirnice koje treba da izbegavamo za doručak.

 "Većina ljudi najčešće doručkuje sendvič s puterom, sirom i suhomesnatnim proizvodima, a taj izbor može biti loš za zdravlje",  upozorava ruski lekar i ističe da ovakav doručak, a posebno u većoj količini, preopterećuje pankreas. Кao rezultat toga, postoji rizik od razvoja pankreatitisa.

Takođe, ova vrsta doručka utiče loše na kardiovaskularni sistem.

"Što više jedete životinjske masti, što je veći nivo holesterola i triglicerida u krvi, brže se razvija ateroskleroza. Stvaraju se plakovi koji blokiraju protok krvi u srcu –  dolazi do koronarne bolesti srca: angine pektoris i srčanog udara “, rekao je lekar i istakao da ovakav doručak možemo da jedemo povremeno, a da je najpoželjnija ishrana biljnog porekla.

Izvor: Lepa&Srećna