Počnite sa šestodnevnim keto-zelenim planom, gde ograničavate ugljene hidrate i izbegavate hranu koja izaziva upale: žitarice, jaja, puter, mahunarke, velebilje (paradajz i patlidžan), orašaste plodove i semenke. Fokusirajte se uglavnom na zdrave masti (avokado i maslinovo ulje), zatim na proteine (meso, riba) i ograničite ugljene hidrate iz voća i povrća na 40 grama dnevno.

Formula za obrok: jedna porcija proteina, dve porcije povrća sa malo ugljenih hidrata + jedna do dve porcije masti. Ovaj plan stabilizuje šećer u krvi, što je dobra vest za žene koje pate od valunga izazvanih promenama krvnog pritiska pod uticajem šećera u krvi.

Bolove ćete smanjiti ako tokom ovog šestodnevnog plana ishrane izbacite meso, ali možete da koristite životinjske proizvode, kuvana jaja za doručak, čili za ručak ili ribu za večeru. Proteini vam mogu pomoći da smanjite stomak, pa očekujte da izgubite kilogram dnevno ili više. Ovaj pristup je takođe odličan za ublažavanje bolova i podržava zdrave krvne sudove kako bi se ublažili talasi vrućine. A zahvaljujući aminokiselini argininu, koja se nalazi u mesu, ovaj plan pomaže u obnavljanju mišićnog tkiva izgubljenog u menopauzi.

Pobedite hronični zatvor?

Šest dana ćete pauzirati hranu koja stvara kiselinu poput mesa i sira i uživati u tri alkalizirajuća obroka na bazi biljaka dnevno. Posegnite za voćem, povrćem, pasuljem, sočivom i semenkama, plus zdrave masti i lekovitim začinima poput belog luka. Dobro žvaćite da biste izvukli lekovita svojstva biljnih proteina koje je teško razgraditi, usporite i zaista žvaćite hranu. Ne samo da ćete lakše variti, već istraživanja pokazuju da žvakanje 40 puta po zalogaju smanjuje proizvodnju hormona gladi.

Savet plus:

* Jedite brokoli, jer on sadrži prirodna jedinjenja koja zaustavljaju širenje masnih ćelija, istovremeno smanjujući „loš“ oblik sintetičkih estrogena u telu.

* Ostanite hidrirani, voda za piće je od ključne važnosti kada započinjete novi režim da biste pomogli svom telu u detoksikaciji.

* Koristite proteine protiv starenja. Pijte šolju bujona od kostiju bogatog kolagenom da biste ugušili želju za hranom između obroka.

* Supa od sočiva: Zagrejte 3⁄4 šolje crvenog sočiva u šerpi sa dve šolje čorbe od povrća. Kuvati dok ne omekša. Začinite začinima i svežim peršunom.

Pročitajte još i savete za zdrav život posle 50 godine.

Tekst: Lepa&Srećna