Smokve se mogu jesti sveže ili sušene, ili prerađivati u džem, kiflice, kekse i druge vrste poslastica. Pošto se zrelo voće ne transportuje i ne čuva dobro, većina proizvodnje je u sušenim i prerađenim oblicima.

Sirove smokve sadrže otprilike 80% vode i 20% ugljenih hidrata, sa zanemarljivim sadržajem proteina, masti i mikronutrijenata. Oni su umeren izvor dijetalnih vlakana. Bogate su kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i dijetetskim vlaknima, i odlične su u prevenciji, ali i u borbi protiv mnogih bolesti. Nadaleko je poznata i njihova hranljiva vrednost, naročito sušenih, a pošto imaju sličnu funkciju u telu kao žitarice - visok sadržaj vlakana podstiče zdravu funkciju creva, kao i visok sadržaj vitamina B. Sadržaj minerala u smokvama je sličan kao u ljudskom mleku. Sadrže dvostruko više kalcijuma od kravljeg mleka, izuzetno su bogate i gvožđem i cinkom.

Suve smokve su veoma popularne širom sveta, kao desert, užina ili dodatak mnogobrojnim slatkim i slanim jelima, naročtio tokom posta, ali ne treba odustajati od njih i kada se on završi jer nam predstojeća sezona donosi sveže i ukusne plodove. U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine, jer mogu ostati sveže nekoliko meseci. Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi na svežem i suvom mestu, dobro umotane. Pomažu u kontroli težine, regulisanju krvnog pritiska i jačanju ligamenata. Na Mediteranu se najčešće koriste suve smokve u maslinovom ulju jer su odlične za uspostavljanje hormonske ravnoteže, ali i za jačanje kostiju i protiv osteoporoze.

Smokva, jogurt i lešnici

Ako ste na redukovanoj ishrani, a žudite za nečim slatkim odaberite smokve u kombinaciji sa jogurtom i lešnicima, to će vam biti savršena užina koja će vas zasititi, a neće kalorijski opteretiti. U posudu stavite šaku žitarica, nekoliko orašastih plodova i dve ili tri smokve, pa dodajte nekoliko listova svežeg ruzmarina, biber, maslinovo ulje i malo meda. Celu kombinaciju možete staviti u plastičnu posudu i poneti bilo gde sa sobom, a kada osetite da ste gladni, samo dodajte nekoliko kašika jogurta i promešajte.

Izvor: Lepa&Srećna