Sasvim je normalno da tokom varenja nastane izvesna količina gasova koja se apsorbuje u krvotok i eliminiše procesom disanja. Problem nastaje nakupljanjem veće količine gasova u digestivnom sistemu.

Nadimanje predstavlja osećaj punoće u gornjem delu stomaka čiji je uzrok akumuliran gas i/ili hrana. Ako preteramo sa hranom tokom uskršnjih praznika može doći do nelagode, ukoliko nisu obzbiljni bolovi koji podrazumevaju posetu lekaru, možete pokušati sa čajem za bolje varenje.

Mučnina je jedan od glavnih propratnih simptoma nadutosti. Nagomilana količina gasova u stomaku je glavni uzročnik nadutosti i izaziva u isto vreme osećaj sitosti i mučnine. Često se dešava da mučnina nastane odmah nakon obroka jer je uzrokovana novim unošenjem hrane a samim tim i povećanjem gasova. Ako osećamo neprijatnost odmah nakon obroka treba da promenimo način ishrane i da konzumiramo više puta manje obroke i na taj način ćemo otkloniti uzrok nadutosti.

Čaj protiv nadutosti stomaka

Najefikasniji čaj protiv nadutosti stomaka jeste čaj od nane. Međutim, delotvornije varijante mogu se postići i kombinacijom različitih bilja. Na primer, za nadutost možete konzumirati kombinovan čaj od nane i kamilice sa nekoliko kapi limunovog soka. Ukoliko ste upravo konzumirali nešto obimniji obrok nego obično, ovaj čaj popijte neposredno nakon obroka i na taj način ćete preventivno delovati na nadimanje.

Izvor: Lepa&Srećna