Pretpraznična atmosfera podrazumeva viđanje sa prijateljima, ručkove i kasne večere… Sve to uz obilje hrane, velike zalogaje mesa, ribe, slatkog i slanog, a to se odražava na naš digestivni trakt.

Da bismo pomogli našem telu, u ovom trenutku su potrebna 2 saveznika: šetnje i biljni čajevi, prirodni sistemi za poboljšanje varenja i metabolizma. Savršen biljni čaj koji su bake spremale uveče kako bi svi ukućani mogli da svare ukusne obroke sadrži samo jedan sastojak – ruzmarin.

Ruzmarin se uglavnom sastoji od vode, vitamina, minerala, vlakana i pun je antioksidanasa. U raznim studijama dokazano je da ruzmarin odlično utiče na varenje i aktiviranje creva.


Recept:
Prokuvajte lonac vode sa šakom svežih listova ili iglica ruzmarina, ostavite da odstoji oko deset minuta, po mogućnosti sa poklopcem, filtriramo i pijemo toplo.

Svaki dodatak soka od limuna ili pomorandže doneće dodatne koristi našoj infuziji. Ako smo imali posebno teške obroke, mogli bismo da popijemo jedan biljni čaj posle večere i jedan sledećeg jutra, na prazan stomak. Osim što će pomoći crevima, biljni čaj će pomoći i da se izgubi onaj osećaj težine tipičan za “zahtevna” jela.

Izvor: Lepa&Srećna