Hrana koju jedemo značajno utiče na naše zdravlje.

Način na koji se hranimo umnogome određuje kakvo će nam zdravlje biti. Zdravim, biranim namirnicama smanjujemo rizik od nastanka različitih oboljenja kao šti su bolesti srca, dijabetes, ali i karcinom. Kada je u pitanju razvoj malignih oboljenja pokazalo se da određene namirnice mogu da utiču na smanjenja rizika za njihovu pojavu.
Citrusno voće kao što su limun, limeta, grejpfrut i pomorandža, prema istraživanju koje je rađeno u Japanu može da smanji rizik za nastanak određenih karcinoma.
Američka doktorka Dženifer Robinson je potvrdila da citrusi mogu igrati ulogu u prevenciji određenih vrsta karcinoma, kao što su rak creva, rak prostate i rak dojke. Ona se pozvala na istraživanje u kom su učesnici koji su konzumirali citrusno voće tri puta nedeljno imali manju verovatnoću da dobiju rak od onih koji su konzumirali agrume manje od dva puta nedeljno.
Američki institut za istraživanje raka ističe da pomorandže blagotvorno deluju kao prevencija raka.
Izvor: Lepa&Srećna