Za one koji su preddijabetičari, najjednostavnija hrana može postati najveća „ne“. Desert može brzo da podigne nivo šećera previsoko, izazivajući glavobolje, probleme sa koncentracijom, žeđ i još mnogo toga. A pad se može osećati još gore. Pronalaženje načina za sprečavanje ovih iscrpljujućih simptoma je izuzetno važan u prevenciji dijabetesa.

A stabilizacija šećera u krvi čini više od sprečavanja dijabetesa; takođe smanjuje šanse za srčani udar, moždani udar i demenciju. Pored izrade plana nege sa svojim lekarom, evo pet trikova koje možete isprobati.

Uživajte u super semenkama
Svakodnevno ubacivanje dve kašike čia semenki sa ukusom orašastih plodova u smuti ili ovsene pahuljice može pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi. U kanadskoj istraživačkoj studiji, to je bilo povezano sa padom nivoa šećera u krvi za 39 odsto za osam nedelja.
Zasluga pripada čijinoj mešavini zdravih masti i vlakana, koja nadmašuje skokove šećera u krvi usporavajući brzinu kojom se glukoza apsorbuje u krvotok. Drugi sjajni načini da uživate u semenkama: pospite ih preko salata, pečenog povrća ili čak tosta sa džemom.

Popijte vino
Prema Američkom udruženju za dijabetes to što ste preddijabetičar ili dijabetičar ne znači nužno da ne možete s vremena na vreme da uživate u alkoholu (sve dok pijete odgovorno). U stvari, ispijanje čaše crnog vina dnevno može smanjiti vaše šanse za probleme sa šećerom u krvi.Napomena: Ovo je tačno samo ako već redovno pijete. Ako ne pijete i imate dijabetes, nemojte počinjati.

Zamislite svoju baštu
Jedva čekate da izađete u baštu? Provedite 20 minuta dnevno pregledavajući kataloge semena ili skicirajući planove sadnje u međuvremenu. Ili uradite bilo koju aktivnost koja vas smiruje. Istraživanja pokazuju da stres ne uzrokuje dijabetes, ali može značajno uticati na nivo glukoze u krvi.

Imitirajte vetrenjaču
Zamahivanje rukama u krugovima pet minuta svakih pola sata može vam pomoći da držite nivo glukoze u krvi pod kontrolom, prema studiji iz “Journal of Nursing Research”. Razlog zašto pokretni mišići na rukama uključuju gene koji poboljšavaju vašu sposobnost da sagorevate šećer u krvi kao gorivo.

Uživajte u toploj kupki
Završite dan 20-minutnom parnom kupkom i možete smanjiti rizik od skokova šećera u krvi za 45 procenata tokom 24 sata uzastopno, pokazuju istraživanja u Velikoj Britaniji.

Izvor: Lepa&Srećna