Pandemija korona virusa mnogima je promenila život, bilo je onih koji su grešili u ishrani, ali i onih koji su spoznali sve blagodeti zdravog načina života i ishrane. Ipak, ne treba da budemo previše strogi prema sebi jer smo bili izloženi dugotrajnom stresu, koji sa sobom nosi brojne posledice, jedna od njih je i gojaznost.

„Ono što uočavamo je poremećaj masnoća, holesterola, triglicerida, zatim glikozilovani hemoglobin, i druge neke parametre, recimo De vitamin nam je sada bio dobar jer su ga svi koristili, dok pre pandemije, istraživanja kažu, imali smo svi nizak nivo tog vitamina", rekla je prof. dr Dimitrijević Srećković u RTS-ovoj Klinici Nazdravlje i dodala da je došlo do novootkrivenih oblika predijabetesa, naročito kod ljudi koji su tokom korone dobijali kortikosteroidnu terapiju, a kod mnogih je insulinska terapija morala da se pojača.

Doktorka savetuje individualnu dijetu i jačanje imuniteta kroz probiotike koji mogu da se uzimaju hranom – jogurt, voće i povrće treba da budu neizostavni na trpeze. Upozorila je i da je idealna dijeta ona tokom koje su gube dva do tri kilograma mesečno.

Dijeta mora da bude individualno prilagođena svakoj osobi, ne može niko sam sebi da odredi dijetu. Potrebno je potražiti savet stručnjaka, koji će odrediti prema telesnoj težini, polu, godinama, fizičkoj aktivnosti, koliki je bazalni metabolizam jedne osobe, i odrediti dijetu ako treba da se smrša."

Napominje da je idealna dijeta ona kojom se gubi najviše dva do tri kilograma mesečno, i da svi brzi gubici kilograma dovode do gubitka mišićne mase što može biti opasno.

Izvor: Lepa&Srećna