Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNOSTAVNE TEHNIKE ZA MRŠAVLJENJE: Kako da obuzdate glad, za L&S savet daje dr Vesna Danilovac

Dr Danlovac objašnjava dve lake tehnike koje pomažu da smršate bez gladovanja!

 vesna danilovac hrana Izvor: Shutterstock , Privatna arhiva

Postoje vrlo uspešne tehnike koje nam pomažu u uspostavljanju unutrašnje ravnoteže. Umesto stresa i negativnih emocija, vraćaju se snaga i samopouzdanje. Kilogrami, pri tome, odlaze i bez rigoroznih dijeta.

Možda će vas zanimati

Gojaznost predstavlja vodeći problem zdravlja ljudi širom sveta i u nekim područjima prisutna je kod preko 50% odraslog stanovništva. U našoj zemlji gojaznost poprima karakteristike masovne metaboličke bolesti sa ozbiljnim posledicama na opšte zdravstveno stanje populacije.

U većini slučajeva je posledica stresa, negativnih stanja ili loših navika vezanih za hranu. Zbog toga je u lečenju gojaznosti potrebno utvrditi i eliminisati uzroke koji su doveli do gojaznosti. Držanjem dijete delujete na posledicu, a uzrok ostaje.

"Poznato je da kada ste pod nekim stresom može doći do napada gladi. Tada vaš mozak preplavi hormon stresa – kortizol, koji se pojačano luči pri takvim stanjima. Ovo izaziva pad nivoa šećera u krvi i tada vaše moždane ćelije šalju signal: alarm, snabdevanje energijom je u opasnosti! Posledica – javlja se napad gladi.

Možda će vas zanimati

Fatalno je to što od energije koju unesete hranom, samo jedna mala količina dođe do mozga. Ostatak bude deponovan kao rezerva, u obliku masnog tkiva i to na uobičajena predilekciona mesta u središnjem delu tela. U hroničnom stanju stresa moždane ćelije stalno traže hranu i vi se stalno gojite", kaže dr Vesna Danilovac.

Tarzan tehnika

Vrhovima prstiju brzo lupkajte (ne prejako) po grudnoj kosti 30 sekundi. Na taj način stimulišete rad grudne žlezde – timusa, koji odmah utiče na podizanje energije u organizmu. Potom, duboko udahnite i još 60 sekundi ponovo dalje lupkajte po grudnoj kosti. Nakon ovoga nestaje potreba za jelom i do četiri sata.

Wingwave tehnika

Kada vidite hranu koja vas privlači, koristite brze pokrete očiju desno-levo ili brzo naizmenično lupkanje po ramenima ukrštenih ruku na grudima. Ovo dovodi do uklanjanja potrebe za jelom, jer izbalansirane moždane hemisfere daju dobar osećaj opuštenosti i nestanka potrebe za hranom.

Možda će vas zanimati

 Izvor: Lepa&Srećna / Žaklina Milošević

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije