Da se u Srbiji i dalje na crno prodaju zabranjeni pesticidi sumnjivog kvaliteta, od kojih mnogi izazivaju neplodnost i rak, potvrđuje i nedavna zaplena "furadana", zabranjenog sredstva za zaštitu bilja. Ovaj herbicid spada u bojni otrov, a smrtonosan je čak i za ljude.

Policija je na vašaru u Senti privela švercera "furadana" i oduzela mu čak 15 litara ovog sredstva. Švercer je godinama prodavao ovu zabranjenu i visoko opasnu supstancu na vašarištu u Senti. Tako je bilo kada je osumnjičeni prodavao ovaj tečni otrov po ceni od 4.000 dinara za litar.

PROČITAJTE JOŠ: Pesticidi uzročnici Alchajmerove bolesti?

Crno tržište cveta

Ono što je strašnije, on nije jedini slučaj. Ilegalana prodaja rasprostranjena je u svim delovima naše zemlje.

Tim pesticidima prska se i voće i povrće, na svoju ruku, bez ikakvog saveta agronoma.

Neretko se koriste i pesticidi koji su u drugim zemljama zabranjeni, poput "furadana", "kreozana" i preparata na bazi neonikotinoida, od kojih najviše stradaju ptice, pčele, psi, mačke i divlje životinje.

Ti pesticidi mogu da uzrokuju neplodnost, rak dojke, umor i razaraju endokrini sistem. Najčešće se nabavljaju nelegalnim tokovima, preko interneta iz Turske, azijskih zemalja.

Od posledica pesticida godišnje u svetu umre 200.000 ljudi, a najduže se zadržavaju u jagodama, jabukama, grožđu, breskvama, trešnjama, malinama, spanaću, paprikama, krastavcima, zelenoj salati i šargarepi.

- Količina zaplenjenog "furadana", koji se prodavao na vašaru u Senti dovoljna je da ubije oko 15.000 odraslih osoba, kolike su populacije opština poput Ljubovije, Knića, Lajkovca, Čajetine. Smrtonosna doza ovog otrova iznosi svega 15 miligrama po kilogramu telesne mase, što znači da je samo 1 gram "furadana" dovoljan da ubije odraslog čoveka od oko 70 kilograma - pojašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i pručavanje ptice.

Ovo društvo je zasluženo što je švercer i uhapšen, kao i što je zaplenjeno ovo visoko toksično sredstvo.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta o štetnosti pesticida!