Selen je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma i zaštitu od bolesti, a evo kako da otkrijete da li vašem telu nedostaje ovaj važan mineral, piše Lepa & srećna.

Selen utiče na imunitet, endokrini i kardiovaskularni sistem, plodnost i zaštitu od infekcija. Istraživanja pokazuju da nedostatak selena može uzrokovati pojavu različitih tipova karcinoma i narušiti kognitivne funkcije, ali na ovom polju je potrebno uraditi još naučnih analiza. Simptomi koji ukazuju na nedostatak selena su: neplodnost kod muškarca i žene, osećaj slabosti u mišićima, konstantan umor, često zaboravljanje, gubitak kose i slab imunitet.

Od nedostatka selena pate osobe koje retko jedu hranu bogatu selenom ili je uopšte ne jedu, ali i pacijenti koji idu na dijalizu, imaju HIV ili oni koji imaju oboljenja digestivnog trakta (Kronova bolest). Ako osećate neke od navedenih simptoma,obratite se što pre lekaru. Ukoliko vam je nivo selena vrlo nizak, moguće je da će vam preporučiti tablete selena, a hrana koja je najviše bogata selenom je brazilski orah, pirinač, grašak, hleb od celog zrna pšenice, jaja, sir i tunjevina.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠAKA OVIH SEMENKI BRZO OBARA VISOK PRITISAK

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A

U SRBIJI VOLE DA GA JEDU, A NE ZNAJU DA ŠTITI TELO OD KANCERA

7 NAČINA DA SMANJITE RIZIK OD SRČANOG UDARA: evo šta treba da uradite za zdravlje srca što pre

Kardiovaskularne bolesti mogu da se spreče promenom načina života, a evo šta po savetu lekara svako treba da uradi kako bi izbegao srčani udar, piše Lepa & srećna.

Nemojte da zanemarite visokkrvnipritisak, jer je on jedan od okidača za srčani udar. Ako patite od povišenog pritiska redovno ga kontrolišite i ne zanemarujte simptome i prepisanu terapiju. Važno je da promenite način ishrane, na primer, izbacite iz ishrane namirnice koje sadrže zasićene masti. Preporučuje se da u jelovniku redovno imate crnu čokoladu, beli luk, pomorandže i sočivo za smanjenje pritiska, kelj i nar pozitivno utiču na zdravlje srca, a bademi, orasi, kikiriki, pistaći i sardine regulišu holesterol.

Stručnjaci ističu da ćete znatno smanjiti rizik za srčani udar ako izbegavate stresne sutuacije, alkohol i prženu hranu. Takođe, važno je da redovno idete na kontrole kod lekara i proveravate pritisak, šećer u krvi, holesterol i indeks telesne mase. Pored ishrane i lekarskih kontrola presudna je i fizička aktivnost. Naravno, ne treba da se preforsirate, dugo trčite ili radite teške vežbe, naročito ako imate probleme sa srcem, ali lagano jutarnje razgibavanje može samo da vam prija.