Zabrinutost lekara zbog deficita vitamina D kod mnogih osoba postala je opštepoznata tokom epidemije korona virusa. Njegov značaj za imunitet i opšte zdravlje organizma postao je centralna tema. Popularno nazvan "vitamin sunca" neophodan je za zdrave kosti, mišiće i srce, važan za ravnotežu hormona kao i za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

Kao vitalno važna za dnevne potrebe organizma navodi se doza od 400 IU vitamina D, pa se savetuje ishrana bogata ovim vitaminom. Preporučuju su jaja, puter, goveđa i svinjska džigerica, kao i masne ribe poput skuše, haringe i lososa.

Većina ljudi odlučuje se za suplemente vitamina D, naročito tokom zime, ali se suočavaju s dilemom da li je neophodno sa njima nastaviti i kad grane prolećno sunce. Ukoliko ste u mogućnosti da obezbedite između 10 i 30 minuta izloženosti suncu sredinom dana, nekoliko puta tokom nedelje, telo će stvoriti dovoljno vitamina D. Osobama sa tamnijom kožom potrebno je i nešto više vremena.

Svakako je važno da ne dozvolite da koža izgori pa, nakon pola sata, obavezno namažite preparat za zaštitu od sunca i sklonite se, na kratko, u hlad dok ne počne da deluje.

Izvor: Lepa&Srećna