Najveći broj pacijenata koji su preboleli kovid, a naročito oni koji su zbog korona virusa morali da budu i na bolničkom lečenju, zahtevaju posebnu pažnju u pogledu ishrane kako bi se što brže oporavili.

Pre svega je važno da što pre počnu da unose dovoljno hranljivih materija, a često se i dalje bore sa nekim tegobama kao što su umor, teškoće pri disanju i pojačan kašalj. Prema rečima nutricioniste Marije Anđelković, organizam pacijenta koji je preboleo kovid je, po pravilu, iznemogao a vrlo često nema apetita, naročito zbog gubitka čula mirisa i ukusa.

"Kod njih se više ne postavlja pitanje koju hranu da jedu, već je najvažnije da jedu", objasnila je Marija u Jutarnjem programu RTS.

"To znači da slobodno mogu da nastave da jedu ono isto što su jeli i pre korone, s tim što mogu da uzimaju, recimo, više obroka a da oni budu manji. Često imamo i slučaj da su dobijali lekove koji menjaju apetit, a već su izgubili na težini." Kod takvih pacijenata postepeni povratak mišićne mase znači ne samo jačanje organizma već i imuniteta.

Svima koji su preležali kovid se savetuje da uzimaju i suplemente, jer oni predstavljaju "prvu pomoć" dok organizam ne bude u stanju da ponovo prima hranu na uobičajen način. "Jedino se ne sme preterivati sa vitaminima i uzimati vrste i količine na svoju ruku", kaže Marija, već treba napraviti plan u dogovoru sa stručnjakom."

Evropski nutricionisti u novom dokumentu o ishrani posle kovida podsećaju da, pre i posle obroka, tek izlečeni pacijenti treba da se na kratko odmore, kako im umor ne bi remetio jelo. Ako pate od mučnine, preporučuje se da češće jedu hladna jela, poput salata i sendviča, dok oni koje muči kašalj treba da uvek imaju pri ruci čašu vode i pijuckaju tokom jela.

Izvor: Lepa&Srećna