Mnogi od nas nisu navikli da jedu često ribu i morske plodove, ali brojna istraživanja pokazuju da bi dva put nedeljno ova ukusna hrana morala da se nađe na našoj trpezi. Prvi razlog je taj što ćemo organizam snabdeti veoma zdravim, takozvanim "mršavim" proteinima.

Oni su neophodan gradivni materijal za naše mišiće, a neke ribe čak imaju više belančevina i od mesa - oslić, na primer! Za zdravlje je veoma značajno da ne koristimo stalno iste izvore proteina - u jelovniku treba da se smenjuju životinjske namirnice kao što su meso, mleko ili jaja, ali i one biljnog porekla, sa hranom iz mora i reka.

Morski plodovi i riba su veoma značajni i zbog nutrijenata kao što su omega-3 masne kiseline, selen, jod i vitamin D. Najvažnije masne kiseline EPA i DHA nedostaju mnogima, a upravo one mogu da potpomognu suzbijanju upalnih procesa koji ugrožavaju imunitet.

Sve ove hranljive supstance i minerali su ponekad potrebni u minimalnim količinama - tako je, na primer, sa jodom. Ali ako ta minimalna količina izostane, ugroženi su veoma značajni organi, poput štitne žlezde.

Zato se potrudite da redovno jedete ribu i morske plodove kao i rečnu ribu - ako su losos ili pastrmka preveliko opterećenje za kućni budžet, birajte jeftnije - sardine, oslića ili tunjevinu. Jedino o čemu morate voditi računa, naročito ako koristite konzervisanu ribu, jeste da birate proizvode sa manjim koncentracijama soli.

Izvor: Lepa&Srećna