Uvek je bolje da jedete celo  voće, ali ako se i vi navikli da svakog dana pravite sebi neki napitak, lekari savetuju da za njegovu pripremu odaberete višnje.

Naučnici su otkrili da je sok od višanja pokazao blagotvorna svojstva čak i kod sportista koji se takmiče u maratonu ili voze duge biciklističke trke. Opšte stanje organizma i izdržljivost su bili značajno poboljšani čak i ako su ispitanici pili taj sok samo sedam dana uoči napora. Istraživači pripisuju ovakvo dejstvo visokoj koncentraciji antocijanina, moćnih antioksidanata koji smanjuju upale i pojačavaju cirkulaciju. Otuda je i priliv krvi u mišiće jači pa se zato brže oporavljaju.

Zahvaljujući prisustvu polifenola i kalijuma u višnjama, njihov sok može da pomogne u regulaciji krvnog piritska i da smaji rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Potvrđeno je da ovaj napitak može da pomogne i kod bolova izazvanih artritisom. Istraživanje je pokazalo da pacijenti koji su pili oko pola litra soka dnevno, tokom šest nedelja, osećaju manju ukočenost i bolove. Analiza biomarkera hrskavice dokazalo je da njihov osećaj nije samo subjektivan. 

Čak i laboratorijske analize potvrđuju dejstvo soka od višanja na upale - posle šest nedelja, kod pacijenata je izmeren i manji CRP, jedan od pokazatelja inflamacije u telu.

Izvor: Lepa&Srećna