Upala je prirodna reakcija tela na povredu ili infekciju. Na primer, kad se posečete, taj deo prsta otekne jer telo šalje ćelije koje će pomoći da ta rana zaraste. Međutim, hroničnu upalu u telu ne vidite i niste je uopšte svesni, a ona polako oštećuje arterije i druge organe.

Najopasnije bolesti koje su povezane sa upalom su kardiovaskularna oboljenja, među najčešćim uzrocima smrti u razvijenim zemljama.

Broj srčanih i moždanih udara, kao i oboljenja krvnih sudova je toliki da, u Americi na primer, od njih strada više ljudi nego od karcinoma i hroničnih respiratornih bolesti zajedno.

Mnoge kliničke studije su pokazale jaku relaciju između markera upale i prognoza razvoja kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studije klinike Mejo o hroničnim upalama. Kako one tačno izazivaju infarkt i šlog još se istražuje, ali istraživači kažu da je osnov u naslagama koje se stvaraju u krvnim sudovima zbog masnoća i holesterola.

"Ove naslage organizam doživljava kao strano telo i kao da pokušava da ih izoluje od krvi koja protiče", objašnjava profesor Dipak Bat sa Medicinskog fakulteta na Harvardu. "U nekim okolnostima, ta naslaga pukne, a njen sadržaj dođe u kontakt s krvlju i pokrene stvaranje tromba."

Da biste se izborili protiv hronične upale, treba da promenite način života. Kad je reč o ishrani, važno je smanjiti količnu šećera, a naročito fruktoznog sirupa koji se koristi u proizvodnji bezalkoholnih pića. Takođe, treba češće jesti voće, povrće, orašaste plodove kao i namirnice sa dosta vlakana i omega-3 masnim kiselinama.

Preporučuje se i redovno vežbanje kao i izbegavanje stresa, kao i alkohola i cigareta.

Izvor: Lepa&Srećna