Visok holesterol je glavni uzrok velikog broja bolesti, a korigovanje životnih navika značajno utiče na njegovu vrednost. Do povišenih vrednosti lošeg holesterola dovodi i genetska predispozicija, nedovoljna i nepravilna fizička aktivnost, skrivene masti u ishrani, unos alkohola, lekovi koji podižu holesterol, a nutricionistkinja Elena Solomatina skreće pažnju da holesterol može da poraste i usled stresa i nedostatka sna.

"Кada smo pod stresom, telo počinje da proizvodi više holesterola. Nadbubrežne žlezde su iscrpljene, hormoni se ne proizvode, ali se stvara loš holesterol",  tvrdi ona i ističe da  od nedostatka sna mogu da skoče vrednosti holesterola.

Kvalitet i količina sna utiču na sve aspekte života: od svakodnevnog funkcionisanja do raspoloženja, zdravlja našeg srca, a kvalitetan san je u direktnoj vezi sa vrednostima holesterola u krvi. Samo osobe koje spavaju oko sedam sati imaju odličnu predispoziciju za dobre vrednosti holesterola u krvi.  Dovoljna količina sna proizvodi hormon rasta, koji je neophodan za održavanje normalnog holesterola.

Generalno većina stručnjaka se slaže da nekoliko sati pre počinka ne treba jesti tešku hranu, da soba u kojoj se spava treba da bude par stepeni hladnija, i obavezno bez tehničkih uređaja. 

Doktora je dodala da kod starijih osoba nivo holesterola može porasti zbog slabljenja reproduktivne funkcije.

"Kod muškaraca testosteron sa godinama opada, a telo misli da mu nedostaje holesterol, zbog čega proizvodi više nego što mu je potrebno. Isto se dešava i kod žena nakon menopauze", objasnila je nutricionistkinja.

Izvor: Lepa&Srećna