Od davnina se surutka koristila kao lek za mnoge bolesti. Ovaj blag i prirodan napitak potpuno je siguran za upotrebu, pa ga mogu piti svi uzrasti. Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri. Stručnjaci savetuju konzumaciju do jednog litra dnevno, a najbolje je kad se pije ujutru, na prazan stomak. Ovo su samo neki od razloga da surutku uzimate svakog dana:

Najbolji je prirodni lek za jetru

Brojna istraživanja potvrđuju da kozja surutka, ako se redovno koristi, doprinosi regeneraciji, čišćenju i oporavku jetre i pluća.
Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre,a o obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. 

Ubrzava metabolizam

Surutka je siromašna mastima, a u 100 grama sadrži samo 26 kalorija. Belančevine koje sadrži umanjuju osećaj gladi i zato je surutuka odličan saveznik u borbi za vitku liniju.

Smanjuje masnoće u krvi

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Ako imate problem s holesterolom i trigliceridima uzimajte surutku svakoga dana i rezultati će ubrzo biti vidljivi. 

Pomaže u izgradnji mišićne mase

Sirutka, i to ona u prahu, odlična je često odlazite u teretanu - jača mišiće i pomaže da se telo brže oporavi nakon napornog treninga.

Snižava krvni pritisak

Surutka može znatno da snizi povišen krvni pritisak i da smanji rizik od moždanog udara. Istraživanja su pokazala da ona snižava arterijski krvni pritisak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Lepa&Srećna