Ako vam je stomak često tvrd na dodir i napet, više je mogućih razloga, a uopšte ne mora da bude brza hrana.

Možda je problem samo u brzini kojom jedete. Ukoliko kratko žvaćete i gutate velike komade hrane, nadutost je neminovna jer ste preskočili važan deo varenja koji počinje u ustima. Stoga usporite sa jelom i žvaćite! Drugi razlog nadutosti i nadimanja mogu biti namirnice koja se teže vare i uzrokuju nagomilavanje loših bakterija u crevima. Evo koje su to:

Mahunarke

Neke namirnice su izuzetno zdrave i nutritivno bogate, ali izazivaju nadimanje. To je slučaj s mahunarkama poput pasulja, graška, sočiva, leblebije. Međutim, ovo nije razlog da ove namirnice bogate proteinima izbacite iz ishrane. Probajte da ih jedete zajedno s pirinčem, za lakše varenje.

Lisnato povrće

Još jedna porodica izuzetno zdravih namirnica jesu kupus, brokoli i karfiol. Obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima, ali sadrže i enzim alfa-galaktozidazu koji izaziva nadutost. Međutim, ovo nije razlog da ih ne jedete. Samo budite umereni.

Prerađena hrana

Industrijska hrana poput supa iz kesice, gotovih jela, mesnih prerađevina i grickalica vrlo često sadrži veliku količinu soli. To izaziva zadržavanje vode u organizmu usled čega se može javiti nadutost. Takođe, industrijska hrana bogata je i prerađenim ugljenim hidratima. Oni u toku procesa varenja brzo prelaze u glukozu što izaziva gasove i nadimanje.

„Zdrave štanglice”

Iako se energetske štanlice svima čine kao zdrava grickalica, puna orašastih plodova i voća, ovakva kombinacija i nije najbolji izbor. Kao i čips ili krekeri, i „zdrave štanglce” sadrže so i fruktozu koji izazivaju nadimanje i pojavu gasova.

Žvakaće gume

Iako ih mnogi rado žvaću, naročito pušači, kako bi neutralisali neprijatan miris duvana, žvakaća guma nije dobra. Ona zapravo “vara” želudac da je u toku proces jela, pa se on priprema za varenje hrane povećavajući nivo kiseline. Žvakanjem žvake guta se vazduh, što vodi nadutosti.

Mlečni proizvodi

Problem nije u samom mleku od koga se prave i sirevi, pavlaka, jogurt, namazi i sladoled, već u laktozi - mlečnom šećeru. Ona može biti uzrok gasova čak i kod osoba koje nemaju intoleranciju na laktozu.

Alkohol

Bez obzira na to da li pijete pivo, vino, neko žestoko piće ili koktel, alkohol sadrži šećer koji može izazvati nadimanje i gasove. Takođe, usled konzumiranja alkohola u telu se zadržava voda, izazivajući oticanje nogu i šaka.

Gazirana pića

Razočaraće se svi ljubitelji gaziranih i energetskih pića, ali ugljen-dioksid u njima prouzrokuje nadutost stomaka. Tačno je da su gasovi poput kiseonika, vodonika i ugljen dioksida neophodni za pravilno varenje hrane. Međutim, ukoliko dođe do povećanja koncentracije gasova prevelikim konzumiranjem gaziranih sokova, sigurno će doći do nadimanja.

Tekst: Lepa&Srećna / Vanja Ostojić