Odrasli dobiju prehladu samo nekoliko puta godišnje, dok školska deca, u proseku, "zarade" takvu infekciju jednom mesečno.

Šta roditelji mogu tada da urade? Malo toga, barem prema modernoj medicini. Jedino što se savetuje je nega deteta u bolesničkoj postelji - odmor, čajevi, limunade, ležanje, laka hrana. Zbog toga se poremeti čitav život porodice, odrasli ne može na posao, a mališan odsustvuje iz škole, lekari ne preporučuju skoro ništa drugo.

Jedino što još mogu da urade, a što čak može i da donese loše rezultate na duži rok, jeste da prepišu antibiotike kako bi dete bilo "pokriveno" za slučaj komplikacija i nešto teže kliničke slike.

Međutim, dr Majkl Greger, svetski priznat stručnjak u oblasti nutricionizma, kaže da bi beta-glukan bio daleko bolje rešenje. "Imamo dokaze da samo mala količina prehrambenog (nutritivnog) kvasca može da smanji učestalost obolevanja dece od prehlade za čak 50 odsto. Dovoljno je detetu dati samo osminu kafene kašičice ovog kvasca dnevno i za mesec dana će se pokazati rezultati. Čak i kod one dece koja se ipak prehlade, dani lečenja se smanjuju - dete ozdravi za tri dana, dok se kod kontrolne grupe simptomi mogu vući i do devet dana."

Da podsetimo - prehrambeni kvasac ne možete da koristite za mešenje hleba i kiselih testa! To je deaktiviran kvasac, a koristi se kao začin i ima blagu aromu sira. Možete njime da začinite kokice, dodate ga u sos ili kajganu, pa čak i da pospete po namazu sendviča. Uz beta-glukan, sadrži i vitamin B (naročito folnu kiselinu) kao i svih 9 esencijalnih aminokiselina pa je posebno pogodan za vegane i vegetarijance.

Izvor: Lepa&Srećna