Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GAGI JOVANOVIĆ SE OPORAVIO, ISHRANU MORAO POTPUNO DA PROMENI: Šta smeju da jedu oboleli od čira na želucu

Glumac Dragan Gagi Jovanović se oporavlja nakon što mu je otkriven čir na želucu, a promena ishrane je bio prvi korak!

  Izvor: Instagram/Andjela Jovanović

Hitan prijem Dragana Gagija Jovanovića u bolnicu ovog leta zabrinuo je sve poštovaoce omiljenog srpskog glumca. Posle vesti da je u pitanju "samo" gastritis, svi su odahnuli ali je činjenica da ni ova bolest ne sme da se shvati olako.

Možda će vas zanimati

Naime, Gagiju je otkriven i čir na želucu pa je morao da iz osnova promeni svoj način ishrane.

Preporuke o ishrani za čir formulisane su tako da se smanje bolovi i iritacija, a neke od izabranih namirnica mogu i da pomognu oporavku oštećenog tkiva u želucu. Pre svega, treba proveriti sa lekarom šta je uzrok čira - najčešće je to infekcija bakterijom Helicobacter pylori, ali može ga izazvait i duža upotreba antiupalnih lekova.

Za pacijenta je veoma važno da obezbedi dovoljan unos proteina (1,2 gr po kilogramu težine) svakog dana, kao i vlakana iz integralnih žitarica, voća i povrća.

Koje namirnice treba izbegavati ako imate čir na želucu:

  • punomasno mleko i mlečni proizvodi
  • masno meso
  • prženu hranu
  • alkohol
  • kafu
  • citrusno voće i sokove
  • slanu i ljutu hranu
  • paradajz
  • čokoladu
  • masne i slatke kolače

Koje namirnice smete jesti ako imate čir na želucu:

  • kiselo mleko i jogurt sa sniženim procentom masti
  • meso bez masnoća
  • nemasnu ribu
  • jaja
  • integrisane žitarice
  • zeleni čaj
  • blage začine
  • domaće poslastice od zdravih sastojaka.

Posebnu pažnju treba posvetiti pripremi hrane, pa je tako uvek zdravije da se hleb prepeče ili ostavi dan-dva da se prosuši, umesto da se jede svež.

Takođe, bolje je da jaje bude meko kuvano ili prženo, nego trvrdo kuvano ili prepečeno. Sa mlekom ne treba preterivati, jer na duže staze može da izazove i negativne efekte.

Možda će vas zanimati

Povrće i integralne žitarice najbolje je pripremiti u vidu takozvane "sluzave" supe, u koju se uz povrće i malo maslaca ili ulja, doda, recimo, žito i kuva dugo tako da zrno otpusti sve svoje sastojke. Voće je najbolje jesti u kompotu, pripremanom na vrlo tihoj vatri. Sir izaberite mladi, umesto tvrdih zrelih sireva i kačkavalja. Od povrća izbegavajte mahunarke koje imaju veliki sadržaj celuloze.

Možda će vas zanimati

Pacijent treba da ima pet obroka raspoređenih tokom celog dana.

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije