Sve su češća upozorenja da je najveći broj ljudi redovno dehidriran i da ljudski organizam često više pati zbog žeđi nego zbog neke ozbiljnije boljke.

Štaviše, hronična dehidriranost često bude baš jedan od uzroka oboljenja ili faktora koji ga otežavaju pa lekari upozoravaju da treba piti veće količine vode.

Sa druge strane, mnogi se žale da jednostavno nisu toliko žedni i da idu prečesto u toalet. Da li može da se dogodi da voda prosto "prođe" kroz organizam i ne napoji sve ćelije prema njihovim potrebama? Da, to je moguće. Tajna uspešne hidratacije celog tela je u snabdevanju elektrolitima, a njih često možete naći u kupovnim proizvodima namenjenim sportistima posle težih napora. Ne samo da su skupi, već takvi napici mogu da sadrže i višak šećera pa i druge aditive koji možda vama uopšte neće odgovarati. 

Zato je najjednostavnije da sami pripremite domaći napitak sa elektrolitima tako što ćete dodati u čašu vode prstohvat morske soli. Uz natrijum, koji potpomaže osmozu i osigurava da se ćelije dobro hidriraju, u njoj se nalaze i magnezijum, kalcijum i kalijum, ključni minerali za dobro funkcionisanje organizma. Ako vam smeta ukus ovakve vode, slobodno nacedite malo limunovog soka i time dodajte i vitamin C svom zdravom napitku. 

Ko želi, može da umeša i pola čaše kokosove vode, samo ćete još pojačati sadržaj magnezijuma, važnog minerala za dobro zdravlje. 

Nemojte nipošto mešati ovaj recept sa onim za slanu vodu za ispiranje stomaka posle trovanja hranom! Da podsetimo, čaša vode u kojoj je rastvorena kašičica kuhinjske soli izaziva snažnu kontrakciju sluzokože, pa tako dovodi do povraćanja i čišćenja želuca od opasnog sadržaja. Posle takve intervencije nije dozvoljeno jesti nekoliko sati, a trebalo bi i da pacijent miruje barem pola sata.

Takođe, kao što verovatno svi već znaju, ne sme se piti ni morska voda jer je sadržaj soli u njoj, takođe, previsok.

Izvor: Lepa&Srećna