Cink je esencijalni mineral i jako je bitan za funkcionisanje čitavog organizma. Namirnice bogate cinkom su: crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra, mleko i mlečni proizvodi, takođe ga ima u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i semenkama bundeve i suncokreta.

Cink je značajan za regulaciju hormona, jača imunitet, bitan je za zdravlje očiju i važan deo koštanog sistema. Česte respiratorne infekcije mogu ukazivati da ga u organizmu nema dovoljno, ali i ova tri neuobičajena simptoma su alarm.

Vašim očima je potrebno dosta vremena da se adaptiraju na mrak

Cink je potreban za proizvodnju vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, pa ukoliko vam se dešava da "ništa ne vidite" u mraku ili ako su vam oči preosetljive na svetlo možda vam upravo nedostaje ovaj mineral.

Preosetljivi ste na bol

Nedostatak cinka usporava zarastanje rana, ali utiče na to koliko dugo nam ostaju modrice na telu. Ako vas posle treninga nesnosno bole mišići danima nedostatak cinka može biti krivac.

Vaše čulo mirisa i ukusa se gubi

Čini da ne osećate ukus ili miris hrane, kao što ste inače navikli?  To može biti zato što imate nizak nivo cinka u organizmu.

Ako vašem organizmu neodostaje cink povedite računa da li unosite dovoljno crvenog mesa, a ukoliko ste vegetarijanac u ishranu uključite više graška, ovsene kaše, badema i sličnih namirnica koje predstavljaju

Nedostatak cinka takođe se može uspešno sanirati suplementima cinka.

 Izvor: Lepa&Srećna