Dodatne doze vitamina i minerala neke su od glavnih preporuka za jačanje organizma tokom pandemije korona virusa i značajno je da pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, naročito nakon dugog perioda kućne izolacije, i pred povratak u kolektive, redovno unose cink i vitamin C.

Ipak, upravo hronični bolesnici najviše pažnje treba da obrate na preporučene dnevne doze, jer ukoliko se propisane količine premašuju, kod osoba koje imaju bubrežne bolesti to može da dovede do kalkuloze, dok višak minerala kao što je cink može da izazove bol u stomaku, povraćanje i malokrvnost, kažu stručnjaci.

Klinička ispitivanja iz ranijih virusnih infekcija dokazala su da postoje povoljni efekti cinka i vitamina C za jačanje odbrambenog, imunološkog sistema organizma.

Docent dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže za "Novosti" da se na osnovu toga smatra da je njihova promena korisna i tokom pandemije kovida 19.

- Kod pacijenata sa hipertenzijom, značajni su magnezijum, antioksidansi i vitamin D, koji je poslednjih godina u fokusu naučne i stručne javnosti i smatra se korisnim kod pacijnenata sa dijabetesom, kardiovaskularnim i drugim hroničnim oboljenjima - kaže dr Samardžić.

U uobičajenim okolnostima potrebno je oko 80 miligrama vitamina C dnevno, što je doza koju najčešće unosimo kroz hranu.

- U slučaju da je tokom ovog perioda došlo do narušavanja imuniteta, doza može da se poveća na 300 do 500 miligrama kroz preparate za oralnu primenu - kaže dr Samardžić.

- Ipak, veće doze, što je od jedan do dva grama, neophodno je uzimati u konsultaciji sa lekarom, najčešće putem infuzije.

Minerali poput cinka povoljno utiču na odbranu od virusnih infekcija i dnevne potrebe iznose od 10 do 15 miligrama, dok se veće doze takođe uzimaju u dogovoru sa stručnim licem.

Predoziranje se ne dešava često, ali ukoliko se prekoračuju preporučene doze, može da se desi da vitamin C izazove različite tegobe, kao što su mučnina, povraćanje i dijareja, što se češće dešava kod pacijenata sa bubrežnim bolestima.

- Kod bubrežnih bolesnika vitamin C može da bude uzrok stvaranja kamena - objašnjava dr Samardžić.

- Kod uzimanja cinka, takođe, mogu da se jave tegobe u digestivnom traktu, kao što su mučnina i bol u stomaku, dok kod predoziranja mogu da se ispolje malokrvnost i nedostatak bakra.

Isto kao kod terapije lekovima, važno je da se primena suplemenata uskladi sa svakim pacijentom pojedinačno, na osnovu kliničkih manifestacija i biohemijskih nalaza. Dešava se da pacijenti suplemete smatraju zamenom za lek kod hroničnih bolesti, što je pogrešno, često i vrlo opasno.

- Suplement nije lek i ne može se uzimati umesto propisane terapije, već samo kao koristan dodatak uz postojeću terapiju, ukoliko je to lekarska preporuka - kaže naš sagovornik.

SVE O VITAMINU D

Potvrđeno je pozitivno delovanje kompleksa određenih vitamina kod osoba koje imaju problema sa šećerom u krvi, ali isključivo ako se uzimaju u pravilnoj dozi.

- Kod pacijenata sa dijabetesom mogu da budu korisni mulitivitaminsko-mineralni kompleksi - kaže docent dr Janko Samardžić. - Sadrže vitamine C, D i B kompleksa, minerale poput cinka, selena i hroma, alfa lipoinske kiseline i koenzim Q10.

Tekst: A. Vasić

Izvor: Lepa&Srećna