Seme lana puno je antioksidativnih nutrijenata, koji štite naš organizam od oštećenja koja im nanose slobodni radikali. Lan je odličan i za sistem za varenje, rešava probleme s probavom, ali mnogi ne znaju kako se pravilno unosi.

Doktorka Dragana Đukić objasnila je kako se pravilno konzumira laneno seme.

"Semenke lana najbolje je samleti neposredno pre konzumiranja, da ne bi oksidirale i izgubile hranljive materije. Samleveno seme možete dodati u hleb, čorbe, razna kuvana jela ili posuti preko salate. Ovo seme odličan je izvor vitamina i minerala", rekla je ona.

Nesamleveno seme lana, kakvo možete videti kao "ukras" na raznim grickalicama koje se prodaju u radnjama zdrave hrane, organizam neće moći da svari. Zato je važno da seme bude mleveno.

"Laneno seme ima lekovita svojstva, jer je bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje su zaslužne za regulaciju HDL i LDL holesterola, kao i za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova", rekla je ona.

Pročitajte i kako na zdravlje utiču čia semenke!

Lepa&Srećna/Zdravlje u tanjiru