Nedostatak vitamina E je retka pojava i trebalo bi da dovoljnu količinu ovog važnog vitamina unosimo preko hrane, a evo koji simptomi ukazuju da nam nedostaje, piše Lepa & srećna.

Vitamin E je neophodan za zdravlje kože, očiju i zaštitu tela i ćelija od opasnih bolesti i infekcija. Stručnjaci ističu da svaka žena treba da unese najmanje 3 mg vitamina E dnevno, a muškarac 4 mg. Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina E su: otežano kretanje i neravnoteža, bol u mišićima i osećaj slabosti, iznenadni problemi sa vidom i poremećeno funkcionisanje organa i celog organizma. 

Ukoliko osećate navedene simptome, hitno idite kod lekara koji će vam verovatno prepisati tablete vitamina E, odnosno kao dodatak ishrani. Ako pijete tablete vitamina E, onda nikako ne smete da ih uzimate na svoju ruku jer hipervitaminoza dovodi do krvarenja i sporog zarastanja rana. Kako biste sprečili nedostatak ovog vitamina i sačuvali zdravlje, redovno jedite namirnice koje su bogate vitaminom E, kao što su biljno ulje, orašasti plodovi, semenke, žitarice od celog zrna i proizvodi od žitarica.

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A: nedostatak ovog vitamina uzrokuje ove opasne bolesti

Vitamin A je neophodan za zdrave oči i kožu, dobar vid i odbranu organizma od opasnih infekcija, a evo koji simptomi ukazuju da vam nedostaje ovaj vitamin, piše Lepa & Srećna

Nedostatak vitamina A može da uzrokuje različite opasne bolesti kao što su celijaklija, cistična fibroza, infekcija creva, bolest pankreasa, ciroza jetre, degenerativne promene na oku, psorijaza, reproduktivni poremećaji, probavne smetnje, vaginalne infekcije, a kod trudnica degenerativne promene na fetusu.

Simptomi koji ukazuju na ovu avitaminozu su: infekcije, naročito grla i pluća, usporeni rast i razvoj kostiju kod dece i tinejdžera, neplodnost, spontani pobačaj, problemi sa očima i vidom (suvoća oka, izrasline na oku, slab vid...), suva koža, kosa i svrab. Ako imate neki od ovih simptoma, uradite analizu krvi, a eventualni manjak vitamina A izlečite izhranom bogatom mlečnim proizvodima, jaja, riba, džigerica, povrće i voće bogato beta karotenom (šargarepa, krompir, crvena paprika, zeleno povrće, mango i kajsija).