Starenje je neminovan proces koji ne možemo zaustaviti, ali se zato možemo potruditi da ga usporimo koliko god je to u našoj moći. Hrana koju svakodenvno jedemo daje nam neophodnu energiju, ali nisu sve namirnice podjednako bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima koji štite ćelije od slobodnih radikala. Šećer, aditivi iz industrijskih proizvoda i zasićene masti glavni su krivci ne samo za povišen holesterol, trigliceride i druge bolesti već i za loš ten i ubrzano starenje čitavog organizma. Hrana bez zdravih masti dodatno povećava štetu koju izazivaju slobodni radikali i slabi funkcije kože. Evo šta nam lekari preporučuju:

Riba  najbolja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, što potvrđuje ishrana stanovnika Aljaske koji ne pate od te pošasti savremenog doba. Riba je bogata nezasićenim mastima i omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, koje su pored blagotvornog uticaja na zdravlje zaslužne i za očuvanje mladalačke kože.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA STE SVE UNELI U ORGANIZAM SA SVAKIM ZRNOM GROŽĐA: saznajte koje su sve dobrobiti ove dragocene voćke

Šargarepa čuva zdravlje očiju zahvaljujući vitaminu A, a korisna je i za kožu. Beta-karoten povećava elastičnost kože i podstiče proizvodnju kolagena koji joj daje čvrstinu. Perutanje kože jedan je od prvih znakova avitaminoze.

Celer sadrži sadrži vitamin K koji potpomaže cirkulaciju i snižava krvni prititsak. Ovo pomalo zapostavljeno povrće sadrži i natrijum, kalijum i vodu, koji sprečavaju dehidrataciju, a samim tim i isušivanje i boranje kože.

Crvena paprika je jedan od najvećih izvora vitamina C – samo jedan plod zadovoljava dnevnu potrebu. Bogata je i vlaknima i vitaminom B6, koji kožu čine lepšom. Karotenoidi pomažu protiv akni i poboljšavaju cirkulaciju, a samim tim i dotok hranljivih sastojaka do kože.

Nar je moćan antioksidans koji podmlađuje krvne sudove. Plod je bogat svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima, naročito kalijumom i gvožđem: 1 dl soka sadrži 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C.

KOJE VOĆE SPREČAVA DEMENCIJU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

PageBreak

Grožđe je bogato antioksidantima poput polifenola, rezveratrola, antocijana, katehina i kvercetina. Oni uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale, čuvaju arterije i samim tim smanjuju mogućnost nastanka kardiovaskularnih bolesti, a rezveratrol posebno jača moždane funkcije. Grožđe usporava starenje, sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.

Suve šljive nisu samo odlične protiv zatvora, već su i hrana vitalnosti i mladosti. Bogate su kalijumom, antioksidantima, gvožđem i vitaminima B, C i E, kao i beta-karotenom koji štiti ćelije od slobodnih radikala. Zahvaljujući vlaknima, poboljšavaju probavu.

PROČITAJTE JOŠ: RAJSKO VOĆE MEDITERANA: smanjuje krvni pritisak, pomaže pri mršavljenju, sadrži bogatstvo vitamina i minerala

Semenke suncokreta, bundeve, konoplje i lana bogate su vitaminom E koji povećava nivo vlage u kož, veliki udeo selena deluje protiv bora, omega 3 masne kiseline štite srce i krvne sudove, magnezijum smanjuje stres, a proteini i vlakna ubrzavaju proces mršavljenja.

Zeleni čaj je je veliki izvor antioksidanata koji deluju na slobodne radikale, a sadrži i jedinstvenu aminokiselinu L-teanin, koja pomaže telu da se opusti i smanji stres, jedan od glavnih uzroka ubrzanog starenja.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna