Mnogi su tokom dijete pokušavali da iskoriste Ozempik i slične lekove za dijabetes kako bi sprečili glad i lakše smršali. Međutim, kako su imali neželjene efekte, mnogi su odlučili da pokušaju sa prirodnim proizvodima i namirnicama koje mogu da imaju sličan efekat. 

Dijetetičarka Mišel Rutenštajn istakla je da hrana bogata proteinima i vlaknima (kao što je ovas) može da vam suzbije apetit slično kao Ozempik i da vam pomogne da duže budete siti uz manji broj kalorija. Evo njenih predloga:

Sočivo

Sočivo pripada porodici mahunarki, a te namirnice su bogate vlaknima, zbog čega se vare sporije. Sadrže vlakna koja upijaju vodu, što ih čini "punijim" i tako utiču na osećaj sitosti, objasnila je Rutenštajn. Istraživanje iz 2014. sa Univerziteta u Torontu pokazalo je da su ljudi koji su jeli oborke sa mahunarkama osećali za oko 30% veću sitost od onih koji su jeli obroke sa testeninom ili hlebom. 

Minestrone supa

Za supe bi trebalo da pronađete mesta u jelovniku, ali kada je u pitanju nutritivna vrednost, nije svejedno koju birate. Rutenštajn je preporučila minestrone supu kao najbolju varijantu, ako želite duže da ostanete siti zbog sadržaja vlakana i ugljenih hidrata.

Jabuka

Ako želite užinu koja je bogata vlaknima i vodom, a da neće izazvati veliki skok šećera u krvi, odaberite jabuku. Rutenštajn ističe da je ovo veoma zdrava opcija za užinu, ali da bi trebalo da je uparite sa još nekim namirnicama kako biste bili siti.

Žena jede, jabuka
Shutterstock  Jabuka kao užina

Brokoli i karfiol

Povrće je zdrava, niskokalorična opcija za održavanje sitosti. Sastoji se od esencijalnih vitamina, vlakana i vode, sa veoma malo šećera ili bez šećera. Najbolja opcija su brokoli i karfiol

Mladi sir

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, kao što su mladii sir i grčki jogurt mogu da doprinesu osećaju sitosti i tako pomognu da smršate. Routenštajn objašnjava da je to zbog toga što ovi proizvodi imaju malo masti a mnogo proteina, pa je potrebno više vremena da se svare, i zato će odložiti glad.

Jaja i riba

Istraživanje iz 2020. godine je pokazalo da su ispitanici koji su jeli jaja za doručak bili duže siti u odnosu na one koji su jeli žitarice i sok. Pored toga, ako u toku dana konzumirate ribu, povećaćete osećaj sitosti, zahvaljujući visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina. Rutenštajn je objasnila da životinjski izvori proteina sadrže više proteina po gramu nego biljni, što ih čini efikasnijim za one koji žele da unesu više hranljivih materija.

Pročitajte i kako da smanjite apetit uz 7 prirodnih namirnica.

BONUS VIDEO:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.