Evropska zdravstvena agencija analizira 150 izveštaja o pacijentima koji su uzimali lek Ozempik ili Vegoviju u Evropi, u kojima se navodi pojava suicidalnih misli pa čak i samopovređivanja.

Ovi lekovi obaraju šećer u krvi i suzbijaju apetit imitirajući delovanje hormona koji inače signaliziraju sitost. I u Americi se ponovo analiziraju podaci o ovim lekovima.

Interesantno je da je FDA tražila da se uz Vegoviju priključi i upozorenje da je moguće da jave ideje o samoubistvu, dok kod Ozempika to nije slučaj. Razlika je, kako navode, u tome što se prvi medikament koristi za tretman gojaznosti i nalaže se lekarima da stalno prate pacijente. Oni su dužni da prekinu s tretmanom ako do neželjenih misli dođe.

Ozempik se, međutim, koristi kao lek za dijabetes i uz njega ovakvo upozorenje nije priloženo. Međutim, neki pacijenti smatraju da bi to trebalo učiniti.

Voda ujutru za mršavljenje
Shutterstock  

Megan Štajner (45), medicinska sestra iz Mičigena, kaže da je počela da koristi Ozempik za mršavljenje krajem juna. Vrlo brzo je počela da se oseća neraspoloženo.

"Počela sam da sve češće razmišljam o neprijatnostima koje sam preživela u poslednjih godinu dana", kaže Megan. Ona je u mladosti imala pokušaj samoubistva, ali kaže da je endokrinolog koji joj je prepisao Ozempik nikad nije pitao o tom aspektu zdravlja.

Osetila je ponovo mentalne tegobe, ali i iscrpljenost, pa se javila u hitnu pomoć, a odatle su je poslali u bolnicu. Kratko vreme je bila pod lekarskim nadzorom i onda prestala da uzima Ozempik.

"Nemam dileme da se situacija ne bi sredila da sam nastavila da uzimam lek", tvrdi Megan. "Sigurna sam da bih opet došla do ivice i pitanja - da li da okončam svoj život."

Lekari kažu da su ovakvi efekti izuzetno retki i sumnjaju da uopšte postoji veza. Neki kažu da su imali slučajeve suicidalnih misli i kod osoba koje su naglo smršale nakon barijatrijske operacije želuca, pa postavljaju pitanje da li treba uzrok tražiti i u prethodnoj istoriji bolesti pojedinaca kod kojih se javljala depresija.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

dijeta, hrana TikTok/brittanymccrystal