Ništa gore nego kada nas iz najslađeg sna usred noći probudi snažna potreba za mokrenjem i natera nas da se izvučemo iz toplog kreveta. Zašto se uopšte javlja noćno mokrenje? Zašto nekog pogađa, a nekoga ne?

Verovali ili ne, svaka treća osoba na svetu pati od nokturije, odnosno potrebe za noćnim mokrenjem. Kod žena se ona često javlja nakon tredesete, a oba pola su u značajno većem riziku nakon pedesete godine.

Iako nije u bolest, nokturija je prilično iritantno stanje, ali dobra vest je da ju je moguće svesti na najmanju moguću meru, a možda i potpuno neutralisati. Najčešći krivac za noćno mokrenje jesu neadekvatne navike, te u skladu sa time lekari daju tri saveta koju mogu da ublaže ili potpuno potisnu nokturiju:

1. Dva sata pred spavanje obustavite unos tečnosti

Tokom dana se hidrirajte koliko vam je potrebno, a dva sata pre odlaska u krevet, prestanite sa ispijanjem vode ili drugih tečnosti. 

2. Mokrite dva puta pre odlaska u krevet

Verovatno vam je navika da ispraznite bešiku pred soavanje, ali za smanjenje rizika od noćnog mokrenja, stručnjaci savetuju da to učinite dvaput. Kada poslednji put pred spavanje ispraznite bešiku, sačekajte još nekoliko minuta, pa pokušajte ponovo. Iznenadićete se kada shvatite koliko je tečnosti ostalo u bešici!

Zašto se javlja noćno mokrenje i kako ga zaustaviti
Shutterstock  

3. Ustanite sa izlaskom sunca

Kvalitetan san i rano buđenje, koje obezbeđuje puno sati na dnevnom svetlu, doprinose radu cirkadijalnog ritma i za mokrenje. Suprotno tome, noćna tama, odnosno odsustvo svetlosti stilumiliše usporavanje urinarnog trakta. 

Iako je većinom posledica neadekvatnih navika, nokturija može biti i simptom ozbiljnijih stanja, kao što su urinarna infekcija, upala prostate kod muškaraca, infekcija bubrega, ali i rak bešike. Sa druge strane, nokturija može biti izazvana trudnoćom ili ispijanjem kafe ili alkoholnih pića nedugo pre spavanja.

Ako se pridržavate svih pravila prevencije nokturije, a ona se uporno nastavlja, najbolje je da posetite lekara koji će vam pomoći da otkrijete pravi uzrok.

Saznajte i sve moguće uzroke zašto vam trnu prsti na rukama.

BONUS VIDEO

Saveti za pražnjenje bešike Tiktok/bien.aus

Tekst: Lepa&srećna / B.S.