Iako nije pohvalno, većina nas o kilaži najviše počne da brine s dolaskom lepog vremena. Dok možemo da se prikrijemo garderobom, ne hajemo previše zbog stomaka, celulita, neizvežbanih mišića. Kako proleće samo što nije, poslednji je trenutak da se pozabavimo svojim izgledom.

Stomak je najteže "skinuti", a razlog za to su visceralne (unutrašnje) masti, koje su ujedno i najopasnija vrsta masnoće u ljudskom telu. Nje se nije tako lako rešiti kao ostalih masnih naslaga.

To je masnoća koja se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj duplji (zato se još zove i abdominalna mast),a povezana je s dijabetesom, moždanim udarom, demencijom i rakom. Srećom, doktroka Lis Vajzam otkrila je kako najlakše skinuti salo sa stomaka.

"Jedan od najboljih načina da uklonite moćnu masnoću sa stomaka je da jedete integralne žitarice kad god možete", tvrdi ona. 

Istraživanje objavljeno u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraživalo je efekte na visceralnu masnoću u zavisnosti od toga da li su učesnici jeli pšenični hleb od celog zrna ili hleb od rafinisanog zrna pšenice.

Svi učesnici su imali indeks telesne mase (BMI) veći od 23 kg/m2 . Nakon 12 nedelja koliko je istraživanje trajalo viceralne masti smanjile su se kod onih koji su jeli hleb od celog zrna, dok druga grupa nije imala znajačan napredak.

"Rafinisane žitarice prave manji osećaj sitosti, mogu da ometaju nivo šećera u krvi – a samim tim i kontrolu apetita", tvrdi doktorka Vajzam.

Izvor: Lepa&Srećna