Poslednjih nekoliko decenija verovalo se da je hleb nezdrav i da ga treba izbegavati u širokom luku, naročito tokom dijeta, ali nutricionistkinja Maja Astaloš specijalno za portal Lepa & Srećna otkriva koji hleb možemo jesti bez griže savesti, kao i koje smeneke su idealne za zdravlje, ali i ko ne sme da se podvrgne autofagiji.

Veruje se da hleb nije zdrav te da ga ne treba jesti, da li je to mit ili istina?

Hleb je bespotrebno ozloglašen, naravno govorim o integralnom hlebu. Problem je ono što mažemo na hleb, jer smo skolni da stavljamo prazne kalorije ili neke bespotrebne šećere. Veoma je važno i da ne preterujemo, jedna kriška uz obrok sasvim je dovoljna, jer u 100 grama hleba ima samo 70 kalorija i to je sasvim u redu za naš organizam.

U poslednje vreme veoma su popularne čia semnke, jesu li one zaista zdrave?

Sve semenke su zdrave, nažalost nisu bile popularne do sada. One su izvor dobrih ulja koje daju brojne benefite našem organizmu. Naravno ni u ovom slučaju ne treba da preterujemo, ali bademi, lešnici, čia semenke i sve ostale semenke daju brojne pogodnosti našem organizmu.

Često se govori o autofagiji, načinu ishrane koji mnogi primenjuju kao dijetu, a koja podrazumeva 16 sati bez hrane?

Autofagija je dobra za mlade i zdrave ljude, ali je opasna na primer za dijabetičare. Svakako se slažem da tri sata pre spavanja ne treba jesti i da to uvek treba da budu lagani obroci. Ali često izbegavanje hrane isto može da bude pogubno za metabolizam i da dovede do insulinske rezistencije koja se pojavljuje u poslednje vreme. Ona može i da bude uvod u dijabetes i nažalost neki ljudi se nikada ne vrate u pređašnje stanje. Uvek govorim važno je imati meru, okružiti se pozitivnim ljudima i biti nasmejan.

Izvor: Lepa&Srećna