Još jedan nov dan i još jedna nova čudesna nova dijeta koja nam obećava sve i svašta - od gubljenja kilograma do lečenja raznih zdravstvenih tegoba, piše Lepa & Srećna.

Novi trend je dijeta bez lecitina koju populariše dr Stiven Gandri, kardiohirurg koji se bavi nutricionizmom.

U svojoj knjizi Paradoks biljaka, tvrdi da su lecitini nova, velika opasnost u našoj ishrani i da nam mogu ugroziti zdravlje.

Lecitini su vrsta proteina koje nalazimo u mnogim namirnicama - u mahunarkama, semenkama, pa i u mlečnim proizvodima i jajima.

Oni funkcionišu kao neka vrsta "lepka" koji povezuje ugljene hidrate.

Dr Gandri objašnjava da lecitinima biljka zapravo štiti sebe, dok u našem sistemu za varenje može da dovede do vrlo neprijatnih tegoba i izazove autoimuna oboljenja.

Međutim, još nema sistematičnih naučnih istraživanja koja bi potvrdila ovo mišljenje.

Dijetetičari kažu da ima slučajeva kad lecitini izazovu iritaciju creva, pa dolazi do nadimanja, povraćaja i proliva.

Međutim, to najviše ima veze sa načinom na koji pripremamo i jedemo namirinice bogate lecitinima.

Iritacija se najčešće dešava kada se konzumiraju sirove mahunarke, ali to zaista nije čest slučaj u našoj ishrani. A kada se mahunarke potope u vodu, a onda i skuvaju, sadržaj lecitina se bitno smanjuje.

Dijeta bez lecitina znači da ne treba jesti ni mahunarke, ali ni kinou, paprike, paradajz i plavi paradajz. Takođe, treba izbegavati voće kojem nije sezona, mlečne proizvode ali i piletinu i drugo meso životinja koje nisu organski gajene.

Umesto toga, treba jesti što više kupusnjača - karfiol, brokoli, kao i orašaste plodove, organski gajeno meso, pečurke i ribe koje nisu gajene u ribnjaku.

Mnogi nutricionisti upozoravaju da dugoročno lišavanje organizma od hrane koja sadrži lecitin može da bude i opasno po zdravlje.

Naime, ove vrste namirnica imaju toliko vitamina, minerala i drugih hranljivih materija da bi bila velika šteta ako bismo ih u potpunosti isključili iz ishrane.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna