Tokom posta se mnogi nadaju kako će, pored pripreme za pričešće, uspeti i da smršaju bar neki kilogram, a teško iznenađenje ih dočeka kad stanu na vagu i shvate da su se ugojili.

Nažalost, odricanje od mesa i masnije hrane često dovede do toga da posežemo za slatkim namirnicama, a to dovodi i do gojenja ali i do pada imuniteta. Upravo na to ukazuje i prof. dr Jagoda Jorga.

"Priča o mršavljenju je zasnovana samo na tome šta jedemo, a ne koliko jedemo. Jedan od prvih saveta u postu je uzdržavanje od količine. Za početak, šta god da jedete, bio to kolač ili parče posne pite sa voćem, jabukama i orasima, ne treba uzeti pola pleha. Iako je to posna hrana, to vas vodi u zabludu, mislite da je zdravo pa da možete da jedete koliko hoćete", rekla je ona u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Čak će i voće i povrće napraviti problem u sistemu za varenje ako ih jedemo neumereno. "Ne postoji hrana koju možete da jedete koliko god hoćete", upozorava dr Jorga, specijalista za ishranu i higijenu.

"Postoji količina koja je potrebna organizmu, a svaka hrana može, pa i samo kupus, izazvati ozbiljne tegobe ako se prekorači, recimo, preporučena dnevna količina vlakana. Dolazi do nadimanja, gasova, nemogućnosti apsorpcije drugih materija i tako dalje", rekla je ona.

"Ishrana nije dobra ili loša, već zdrava ili bolesna. Nažalost, dijeta i ishrana su ovde postale sinonim za neke redukcije, za mršavljenje, zaboravili smo šta je priča o hrani. Kada u sve to uđu i novac i marketing, dobijamo trku za što efektnijom porukom koja će privući što veći broj ljudi, ali to sa stručnim preporukama i zdravljem nema veze."

Izvor: Lepa&Srećna