Ako se povrće ne nalazi svakodnevno na vašem meniju, onda najverovatnije niste iskusili draži dragocenog sočiva. Ova biljka iz porodice mahunarki, sadrži dosta proteina - u 100 grama ima oko 9 grama belančevina, ali i značajnu količinu ugljenih hidrata koji daju telu potrebnu energiju za svakodnevne obaveze. Odličan je izvor prehrambenih vlakana koja regulišu probavu, ali i gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i vitamina B6.
Idealna je namirnica za one koji imaju velike intelektualne napore jer se ugljeni hidrati polako razgrađuju tako da se dugo ne menja količina šećera u krvi.
Postoji nekoliko vrsta sočiva – od žute, preko crvene do zelene, smeđe i crne. Kod nas su najzastupljenija crvena i zelena vrsta. Crveno sočivo se kuva 15-tak minuta dok je zelena sočivo idealno za zgušnavanje supe ili gulaša. Može se koristiti i za salate i u tom slušaju se kuva oko 25 minuta. Pored svih hranjivih sastojaka sočivo je niskokalorična namirnice, pa je energetska vrednost u 100 grama skuvanog sočiva 230 kalorija.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka