Priprema namirnica za kuvanje, a zatim i pranje gomile sudova koje smo isprljali najviše nam oduzima vremena.

Često najmanje od na samo kuvanje pa su zato uvek zahvalne domaćice kojima muž ili deca pomognu u seckanju, ljuštenju, ceđenju, rendanju.

Ako ste drugačije podelili poslove u kući, možete i sami sebi da pomognete tako što ćete ove sitne poslove koji oduzimaju mnogo vremena uraditi odjednom, za veće količine.

Na primer, iscedite sok od više limuna pa ga zamrznite a onda kockice smrznutog soka stavite u kesicu za zamrzivač. Obeležite kesu, a tako ćete uvek imati potrebnu količinu soka za začinjavanje jela ili salata. 

Na seckanje belog luka obično ode  dosta vremena. Najbolje je da ga izrendate na uskom rendetu koje inače koristimo za muskatni oraščić. Naravno, pazite prste!

Rendanje belog luka
Shutterstock  

Kad je reč o kačkavalju, nevolje nam stvara i ako je suviše mekan i ako je suviše tvrd. Mekan se topi pri rendanju, pa je najbolje da ga prvo stavite u zamrzivač na oko pola sata. Tvrd kačkavalj leti po celoj kuhinji kad ga rendate, pa je najbolje uzeti veću kesu za zamrzivač, staviti rende u nju i tako rendati - ne morate da perete činijice ni tanjire.

Izvor: Lepa&Srećna