Čak i najobičnije tegobe sa varenjem donose nam velike neprijatnosti - nadimanje, zatvor ili gasovi. Često ne obraćamo pažnju na to koliko nam loše navike u ishrani, preskakanje obroka ili obilna hrana i alkohol uništavaju sistem za varenje. A upravo on ima vitalnu ulogu u izbacivanju toksina iz tela i zaštiti našeg zdravlja.

Mikroflora u crevima neophodna je i za normalno varenje ali i za jak imunitet. Obično ljudi povezuju imunitet sa plućima, srcem... koliko god da su ovo važni organi, zapravo se imuni sistem organizma "rađa" u našim crevima. Zato je i toliko važno da održimo i zdrav nivo ph vrednosti - za zdravlje "dobrih" bakterija idealno je da bude između 6,7 i 6,9. Zdrava creva je ono najvažnije što nam omogućava da iz hrane apsorbujemo sve hranljive materije, a za imunitet posebno važne minerale i vitamine koji nam pomažu da se odbranimo od infekcije. Zato je neophodno da svakoga dana u svoj jelovnik uvrstimo one namirnice koje su dobre za naš digestivni trakt.

1. Integralne žitarice

Zaboravili smo na žitarice koje su bile deo ishrane čoveka hiljadama godina. Navikli smo na meke perece i beli hleb, a retko jedemo zdrava, celovita zrna koja su puna vlakana, antioksidanata i drugih mikronutrijenata. Upravo ona vlakna deluju kao prebiotici i hrane naše "dobre" bakterije u crevima. Umesite hleb od integralnog brašna, skuvajte žito ili samo ostavite zrna skvašena preko noći - dobićete klice! Nije to toliko ni skupo ni komplikovano, a vratiće vam se stostruko!

2. Zeleno povrće

Više nema sezone u kojoj ne možemo da nabavimo zeleno povrće, tako da - nema izgovora! Morate naći vrstu povrća koju volite. Ako to nije spanać, izaberite kelj, ako ne volite ni kelj, jedite brokoli, ako vam je brokoli skup, uzmite kupus. Ako volite sve ovo, odlično, jer možete da svakog dana jedete drugu vrstu povrća. Samo zapamtite da morate uzeti svoju dnevnu "dozu" vitamina, minerala, gvožđa i to ne iz suplemenata već iz povrća. Trudite se da bude sveže, a ako termički obrađujete, onda na tihoj vatri i što kraće, najbolje na pari.

3. Mršavi proteini

Svi koji imaju osetljiva creva moraju paziti na dnevnu količinu proteina. Idealno je da jedete belu ribu ili, kod nas pristupačniju, piletinu. Spremajte sa što manje masnoće, jer masnija hrana provocira creva i može da naruši zdravlje digestivnog trakta.

4. Voće sa malim procentom šećera

Morate obuzdati svoju želju za slatkišima ako želite zdrava creva i jak imunitet. Ako volite slatko, priuštite sebi svakog dana voćku, tako da se ipak zasladite, a dobijete vitamine, minerale, antioksidante, s tim da ne narušavate ravnotežu sistema za varenje.

5. Mnogo vode

Da, često ne razmišljamo o vodi kao o namirnici, ali mnogima treba stalno ponavljati koliko je važno da je redovno pijemo. Nekako, to nam se podrazumeva, ali ipak ne uspevamo da popijemo dovoljnu količinu. Setite se one izreke koja važi za mnoge: možda uopšte niste bolesni, možda ste samo - žedni?

Uz nabrojanih 5 osnovih stavki za zdrav sistem za varenje o kojima morate misliti svakog dana, svakako da će jačanju imuniteta doprineti i nešto sa sledećeg spiska što možete izabrati prema ukusu i sezoni.

Jogurt je odličan izvor živih, "dobrih" bakterija - probiotika. Čia semenke su pune dijetalnih vlakana, a gel koji se stvara kad ih spremite takođe je prebiotik. Bademi su puni vitamina E, masnih kiselina i vlakana, izvanredni su za imunitet. Maslinovo ulje se polifenolima bori protiv upalnih procesa u crevima, koristite ga što češće u salatama.

Izvor: Lepa&Srećna