Priprema zimnice se za mnoge domaćice svela na minimum, jer je sve lakše nabaviti razno povrće i van sezone.

Ipak, u većini kuća se i dalje ostavlja ajvar ili barem pečena paprika u zamrzivaču. Ona je pogodna i za najrazličitija jela, jer ćemo je dodavati u sataraš, đuveč ili ratatuj, a uvek je dobro rešenje za brzi doručak ili večeru.

Pečenje paprike ume da bude veliki posao, naročito zato što se isprlja cela kuhinja, a kuća danima miriše na dim. Najbolje rešenje bi bilo - po starinski - "smederevac" u dvorište, pa se domaćica ne preznojava, a paprike peku istiha da se sačuva što više vitamina.

Ko god ima terasu, može da organizuje savremenu verziju ovog posla i u gradu. Naravno, ne mislimo da iznosite čitav šporet iz kuhinje, već da nabavite lagani električni roštilj koji ćete uključiti vodeći računa o svim merama bezbednosti. On, po pravilu, ima u dnu dublji sud nalik plehu za pečenje koji treba napuniti hladnom vodom do oznake proizvođača. Morate ovo obaviti dok roštilj još nije uključen i stalno voditi računa da nivo vode ne padne ispod minimalne granice. 

Na rešetku ređajte oprane i osušene paprike, pa ih pecite ravnomerno ih okrećući tako da budu "oprljene" sa svih strana. Voda u sudu pod rešetkom drastično smanjuje pojavu dima pa se ni komšijama ni vama neće zacrveneti oči već posle petnaest minuta ove kulinarske akcije.

Takođe, nije neophodno da na pijaci birate one najravnije (pa i najskuplje) paprike za pečenje, jer je rešetka praktičnija od ravne ploče ringle ili drugih tipova roštilja. Na njoj se svaka paprika ispeče, čak i ona "kvrgava" i kriva.  

Konačno, zahvaljujući isparavanju vode, paprika će zadržati jedrinu i punoću čak i kad je ispečete. Ne zaboravite, cilj nije da joj "uzmete dušu" time što ćete je mrcvariti dok cela ne izgori, već samo da oprljite kožicu kako bi se lepo i lako oljuštila za dalju pripremu. Paprike pakujte šerpu sa debelim dnom, poklopite i preko poklopca stavite vlažnu kuhinjsku krpu. Kad sve budu pečene, neka stoje u tom sudu dok se ne ohlade dovoljno da možete da ih ljuštite ili neljuštene pakujete u zamrzivač.

Ako živite u stanu bez terase, ovakvo pečenje na roštilju se savetuje samo ako imate jak aspirator, jer se intenzivni mirisi ipak šire. Za vas je možda bolje rešenje da paprike ispečete u rerni.

Izvor: Lepa&Srećna