U želji da u svoj organizam unesemo što više zdravih namirnica i tako imunitet učinimo jačim, može se dogoditi da preteramo i tako napravimo disbalans. Nutricionisti savetuju da su ove tri namirnice veoma zdrave, ali ako ih ne unosite u prevelikim količinama.

Šargarepa

Ovo povrće je odličan izvor beta-karotena, prehrambenih vlakana i nekoliko vitamina i minerala. Ipak, preterana konzumacija može da donese određena neželjena dejstva, koja nastaju zbog previše beta-karotena, molekula odgovornih za narandžastu boju šargarepe i preteče vitamina A.

Voda

Iako smo bezbroj puta čuli koliko može biti štetan za zdravlje nedovoljan unos vode, ni preterivanje nije dobro. Previše vode može uzrokovatii zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje. Takođe može do pada natrijuma u krvi, do nivoa koji bubrezi više ne mogu da obrađuju. 

Cvekla

Odličan je izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Međutim, u kombinaciji s crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, dovodeći do povećane opasnosti od raka debelog creva. Zato nutricionisti preporučuju konzumiranje najviše dva korena cvekle dnevno.

 Izvor: Lepa&Srećna