Verujte nam, ovo drugo je daleko lakše. Mada ljudi stalno razmišljaju kako bi došli do više para, nisu ni svesni da im često novac zapravo klizi iz ruku, kao pesak kroz prste. Ako shvatite da ste svaki dinar koji uštedite, zapravo, sami zaradili, promenićete bar nešto u svom načinu života.

Počnite zdravo da se hranite i koristite što više one namirnice kojima je "puna sezona". Ne nasedajte na trgovačke mamce kao što su "prve jagode", "prve trešnje" i tome slično. Umesto toga, naberite besplatno koprivu, kupite jeftino zelje, napravite ukusne obroke i naučite decu da uživaju u njima.

Zdrava hrana se ipak najpre kupuje na pijaci, a tek posle u prodavnicama "zdrave hrane". Kad kupujete orašaste plodove, birajte jeftinije orahe i lešnike umesto skupih badema, pistaća i sličnih egzotičnih delicija.

Ako pušite, prestanite odmah. Naravno, ovo zvuči i kao banalan, očigledan savet a pušači će pokušati da ga što pre ospore. "Eh, samo to ne mogu" ili "Sve mi uzmite, samo to ne" su zapravo prazne fraze koje nam pomažu da se NE suočimo sa problemom.

Morate da shvatite da time "spaljujete" teško stečeni novac ali i da proizvodite buduće ozbiljne troškove za sebe i svoju porodicu. Ako već nemate zdravstvene tegobe, one će se uskoro pojaviti. Ako su sada lakše prirode, postaće sve teže.

Rizikujte mogućnost da vam budu potrebni lekovi, skupi pregledi i terapije. Možete postati invalid, možete pasti porodici na teret. Prestanite sa pušenjem i brojite parice koje ste uštedeli. Nije kasno, bez obzira na to koliko imate godina.

Izvor: Lepa&Srećna