Najdžela Loson je jedna od najpoznatijih kuvarica na svetu, a njen meki govor i sklonost ka poetskom izražavanju, baš kao i šarmantan izgled neki su od razloga što je smatraju pravom zavodnicom u kuhinji

Njeni video snimci su prava mala remek-dela, sa odabranim osvetljenjem, umirujućim scenama, savršenim bojama i perfektnom montažom.

Od najobičnijih jela, Najdžela je u stanju da napravi vrhunsko uživanje a takav je slučaj i sa ovim receptom za poširana jaja. Turski recept počinje pripremom podloge, od gustog jogurta začinjenog belim lukom i krupnom solju.

Pre poširanja, jaje treba pažljivo ocediti tako da se oslobodi od vodenastog dela belanceta. Nije loše podsetiti se da jaja za poširanje moraju biti apsolutno sveža, jer samo tako mogu da očuvaju oblik tokom pripreme. U tu svrhu, u ključalu vodu se obično dodaje i alkoholno sirće, ali Najdžela ima poseban trik. Ona jaje prelije sa malo limunovog soka pre nego što ga spusti u vodu tako da kiselina ima vremena da "odradi svoje".

Da biste spustili jaje u vodu za poširanje treba biti vešt i pažljiv - šolju sa jajetom primaknite što bliže površini vode ali pazite da se ne opečete. Odmah smanjite temperaturu - voda treba samo da "struji", a ne da ključa.

Za to vreme, pripremite i puter za prelivanje - otopite krišku putera na tihoj vatri, pa sklonite s ringle i dodajte malo ljute tucane paprike - da "zapeni". Sada razblažite hladno ceđenim maslinovim uljem i dobro promešajte. Kad je jaje gotovo, izvadite ga šupljikavom kašikom i ocedite od vode pa spustite na podlogu od začinjenog, gustog jogurta. Prelijte sosom od putera, pospite seckanom mirođijom i poslužite sa prepečenim tostom.

U Turskoj je ovaj specijalitet poznat pod imenom çılbır, a služi se ne samo za doručak već i kao laka večera, posebno u toplim, letnjim noćima. Zaposlene domaćice često će pripremiti ovo deci dok spremaju ručak za kompletnu porodicu, a varijacija sosa od putera može se spremiti sa sumakom.