Mikrotalasna pećnica može biti opasna jer neke namirnice nakon zagrejavanja gube na kvaliteti i mogu postati toksične.

Ovo su namirnice koje nikako ne treba da stavljate u mikrotalasnu:

Jaja

U mikrotalasnoj možete napraviti kajganu, ali ne pokušavajte da skuvate tvrdo kuvana jaja. Kada se zagreju, para iz jaja nema nema kuda, pa se povećava pritisak, a jaja mogu lako eksplodirati. Uglavnom kako biste izbegli ovakve situacije, jaje nikad nemojte stavljati u mikrotalasnu.

Piletina

Podgrevanjem piletine proteini iz piletine menjaju svoj sastav, pa može doći do problema sa stomakom. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati bez podgrevanja, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Zamrznuto meso

Kada meso odmrzavate u mikrotalasnoj rizikujete da dođete u kontakt sa velikim brojem bakterija jer se meso neće podjednako otopiti. Bolje je da meso odmrznete na neki drugi način.

Pirinač

Pirinač sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuvanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja. Radi se o visoko otpornoj bakteriji koja se zove Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične i iznenađujuće je otporan na toplotu.

Tekst: M.M.

Izvor: Blic Žena