Svaka domaćica se trudi da održava redovno čistoću u kuhinji, a mesta na koja najčešće obraćamo pažnju su radne površine i sudopera, piše Lepa&Srećna.

Međutim, u žurbi oko svakodnevnih poslova, neka mesta redovno previđamo ili ne stižemo da očistimo.

Podsećamo vas na koje detalje u kuhinji treba obratiti pažnju i dajemo savete kako da ih lakše očistite.

1. Sušač ili oceđivač za sudove

U većini kuhinja, uvek nešto od sudova stoji i cedi se u sušaču. To i jeste njegova primarna funkcija, ali zato se često dogodi da podmetač bude prljav od prašine uhvaćene oceđenom vodom.

Kamenac koji se taloži čini ga još težim za čišćenje.

Zato pokušajte da ubacite podmetač u mašinu za sudove barem jednom nedeljno.

Ako nemate mašinu, poslužite se jednostavnim trikom.

U prskalici izmešajte rastvor vode i alkoholnog sirćeta.

Kad ispraznite sušač, naprskajte ga ovim rastvorom i ostavite da odstoji par minuta dok radite nešto drugo u kuhinji. Lakše ćete ga izribati, pa ga odmah isperite i osušite.

Jedna od posledica nedovoljne higijene u stanu, a naročito u kuhinji, može biti pojava buba.

One se posebno lako razmnožavaju ako u kuhinji nađu ostatke hrane, masnoće i mrvice.

Zato je važno čistiti one delove kuhinje koje ne vidimo baš na prvi pogled, ali u kojima bube nalaze hranu.

2. Toster i njegov podmetač

Tostera se ne setimo sve dok ne osetimo kako miris pri pečenju hleba nije toliko prijatan.

Kad počnu da gore i mrvice u njemu, to je znak da ih je zaista previše. Bilo bi dobro da usvojite naviku da ga čistite bar svaki drugi dan.

Prvo ga dobro protresite, zatim nekoliko puta "na prazno" zategnite oprugu i pustite je naglo tako da se što više mrvica padne na podmetač.