Sastojci:

  • 2 šargarepe 
  • 2 paprike (crvena i žuta)
  • 1 tikvica 
  • 400 g brokolija 
  • glavica crvenog luka 
  • vezica timijana 
  • biber
  • 2 kašike bujona od povrća 
  • 2,5 dl mediteranske supe

Priprema:

Očistite povrće. Šargarepu i papriku iseckajte nasitno, tikvicu prepolovite i isecite na komadiće, brokoli iscepkajte na grančice, a luk na osmine. Operite timijan i iscepkajte. U velikom tiganju zagrejte bujon, dodajte povrće, prelijte mediteranskom supom i prodinstajte.

Zapečene ćufte na mediteranski način

Začinite timijanom i biberom. Po želji, možete dodati puter ili malo pavlake za kuvanje. Odlicno ide uz ćabatu.

Izvor: Lisa

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)

Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)

Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)

Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)

Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)

Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)

Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)

Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)

Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)

Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)

Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)

Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)

Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)

Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)

Rastresiti basmati pirinač (POSNO)

Paprike punjene pasuljem (POSNO)

Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)

POSNI KOLAČI I TORTE

Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)

Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)

Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)

Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)

Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)

Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)

Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)

Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)

Bajadera s kokosom (POSNO)

Paprikaš od bukovača (POSNO)

Suva pita (POSNO)

POSNI HLEB I PECIVA

Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)

Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)

Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI

Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova

Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni

Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)

Veliki petak je dan strogog posta

Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta

Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana

Da li je post tajna dugog života

Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja