Na deblima i osnovnim granamastabala u starijim voćnjacima često se događa da površinski slojevi kore pucaju i odumiru, a u njima se nastanjuje različite štetočine. Zato u jesen ili rano proleće pregledati voćnjak i ukloniti oštećenu koru ili grane, a evo i kako to da uradite.

Na površinskom sloju drveća hvataju se mahovina i lišajevi, rastu gljive, gusenice prave gnezda, tako da je izuzetno važno za opstanak voćaka da se oštećeni površinski sloj kore ukloni.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO VAŠE SOBNO CVEĆE VENE: evo kako prepoznati obolelu biljku (SAVETI ZA SUZBIJANJE GLJIVICA)

Oštećenu koru odstraniti i spaliti

Takvu koru svake godine treba odstraniti specijalnim strugačima ili čeličnim četkama i spaliti. Kora se mora oprezno ukloniti, da ne bi bilo povređeno tkivo drveta, odnosno da se na njemu ne naprave rane. Kada se zaražena kora ukloni, odmah je treba pokupiti, izneti iz voćnjaka i spaliti. Na taj način se uništavaju štetočine i njihova jaja. Ta mera se sprovodi u jesen ili rano proleće.

Izdanke koji rastu iz korena obavezno saseći

Ukoliko vlasnici voćnjaka na starim stablima primete duplje (šupljine) ili ako je kora počela da se ljušti, stabla treba najpre dobro očistiti, pa potom dezintifikovati i premazati kalemarskim voskom. Često se dešava da iz korena oko debla rastu izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se takođe mogu pojaviti štetočine poput krvave i lisne vaši. Zato te izdanke treba otkopati i saseći. Važno je napomenuti da posao treba uraditi tako da ne ostanu patrljci, jer će iz njih izdanci izbijali još gušće i više.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo su najlepši četinari za vašu baštu: Evo koje zimzelene vrste su najmanje zahtevne i stvaraju prelep ambijent u vašem dvorištu

Paranje kore korisna i efikasna mera

Ako su stabla previše bujna tada se primenjuje uzdužno paranje kore na deblima i skeletnim granama. Paranje se obavlja tako što se vrhom voćarskog noža oprezno zaseče kora debla odozdo naviše, pri čemu se pazi da se ne povredi drveni deo debla. Važno je naglasiti da se paranje radi u proleće dok ne krenu sokovi. Ako postoji opasnost od zimskih mrazeva, obavlja se koso paranje. Paranje ili uzdušno rovašenje se pokazalo kao dobra mera nege stabala, naročito u sprečavanju debljanje tkiva ispod nje. Ukoliko na voćkama postoje mehaničke povrede, njih je neophodno prvo očistiti i dezinfikovati, a zatim premazati kalemarskim voskom.

Tekst: Marinko Tica

Izvor: Agroklub