Ukoliko budete usvojili ove korisne savete i pratili smernice, za dve godine moći ćete da uživate u "domaćem" ananasu koji ste odgajili u vašoj bašti. 

Najpre na pijaci ili u supermarketu kupite zreo i nešto krupniji ananas, dobro ga operite i odsecite vrh, a ostatak ili pojedite ili ga stavite u frižider. Deo sa lišćem koji se nalazi na gornjem delu biljke stavite u posudu sa vodom i sačekajte da pusti korenčiće.

Neophodno je da nabavite adekvatnu saksiju ili mesto u bašti gde ćete posaditi ovu egzotičnu voćku, a pošto je reč o tropskom voću važno je da znate daananas ne podnosi niske temperature i da one negativno utiču na njegov rast. Ako ga posadite u saksiju biće vam mnogo lakše da ga održavate, jer je u stanu mnogo toplije nego u bašti. Ukoliko ipak želite da ga gajite u bašti, preporuka je da ga takođe zasadite u saksiju koju ćete tokom zimskih meseci unositi u kuću.

Ananas
Shutterstock  

Nakon što je ananas pustio korenčiće u vodi, saksiju napunite zemljom i stavite deo ananasa sa korenom, prekrijte koren srednjim slojem zemlje i redovno ga zalivajte. Tada je veći deo posla završen, a nakon toga je bitno da budete strpljivi, jer ćete tek posle godinu dana videti prave rezultate u rastu biljke, dok prve plodove možete da očekujete tek za dve do tri godine. Kada se prvi plodovi pojave, vodite računa da je plod za branje tek onda kada od žute počne da dobija braonkastu boju, piše agroklub.rs.

Ananasu je potrebno mnogo svetlosti i toplote. Ova biljka rađa u proleće, ali tada počinje i da propada. Ipak, ne sekirajte se, jer se na biljci pojavljuju 2 do 3 mladice koje mogu poslužiti za rasađivanje. Kad listovi potpuno uvenu, a to je kroz dve godine, mlade biljke odvojite i ponovo ih zasadite, ne bacajte čuperke listova, već i njih iskoristite za sadnju. Poželjno je da biljku tokom rasta presadite dva puta, pre nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presađuje oko tri meseca po razvijanju mladice, a drugi put kada navrši godinu dana. 

ananas 2.jpg
Shutterstock  

Najlakše je razmnožavanje čuperkom listova od svežeg ploda ananasa. Čuperak treba odrezati zajedno sa oko 2 centimetra debelim slojem mesa. Zatim otkinite nekoliko donjih listova, a čuperak ostavite par dana da se osuši. Kada niknu mladice pažljivo ih prebacite na dno saksije, stavite drenažni sloj, pa u jednakoj srazmeri sipajte mešavinu treseta i peska. Mladice stavite u saksiju i učvrstite kompostom da bi deo ploda bio pokriven. Sadnicu zalijte sa puno vode i zaštitite je, tako što ćete je pokriti plastičnom kesom. Mladu sadnicu držite na toplom, a idealna temperatura je oko 24 stepena. Svakog dana, na 5 do 10 minuta skinite kesu i izluftirajte biljku. Zemlja bi trebalo da je stalno vlažna. Kesu možete da sklonite kada se u sredini čuperka jave novi listovi. Razmnožavanje iz semena na našim prostorima nije moguće.

Tekst: Lepa&Srećna