Gradsko baštovanstvo sve više dobija na značaju. Svi želimo da jedemo provereno povrće iz organske sadnje. Terasa u stanu, balkon, krovna terasa, pa čak i prozorski sims mogu da posluže da u saksijama uzgajate paradajz, krastavac, grašak, spanać, zelenu salatu i još mnogo vrsta povrća!

Najbitnije je da napravite dobar izbor biljaka koje će na malom prostoru ostvariti veliki prinos, a da neće tražiti posebnu negu. Mi vam predstavljamo nekoliko koje odlično uspevaju u saksijama.

Krastavac i grašak

Ukoliko imate ogradu uz koju mogu da se penju, dobićete super produktivne biljke. Kao podrška mogu poslužiti i napravljena rešetka od pruća ili da zategnete nekoliko kanapa za koje će se biljke kačiti. Sade se u kasno proleće jer ne podnose niske temperature.

Paradajz i paprika

Odlične biljke za uzgajanje u saksiji. Kada je paradajz u pitanju, bolji izbor je čeri paradajz koji ima brojnije polodove. Obe biljke vole dosta sunca i obilno zalivanje.

Zelena salata, rukola, spanać

Ove biljke možete i sada da posejete pa će nići s prvim toplijim danima. Zbog kratkog korena nisu vam potrebne duboke saksije. 

Za koje god povrće da se odlučite, bitno je da ih redovno zalivate i pružate najbolju negu. Uvek birajte višenamensku kupovnu zemlju za sadnju i ne štedite na kvalitetu. Za bolju drenažu, na dno saksije prvo stavite šljunak, pa tek onda zemlju. I na kraju, kakvu god saksiju da odaberete vodite računa da na dnu ima rupice za ceđenje vode.

Izvor: Lepa&Srećna