Sastojci

  • 300 g zelene testenine (špageti, taljatele, lingvini) 
  • 500 g očišćenih repova kozica 
  • 2-2,5 dl pavlake za kuvanje 
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • so, beli biber 
  • ruzmarin 
  • 0,5 dl belog vina 
  • 0,5 dl ribljeg ili povrtnog bujona 
  • 2 čena belog luka 
  • limunov sok 
  • peršun 
  • maslinovo ulje 
  • 1 veći paradajz bez ljuske i semenki (isečen na kockice) 

Priprema 

Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne dobije zlatnožutu boju, pa dodajte kozice koje ste ranije marinirali u maslinovom ulju, ruzmarinu i limunovom soku. Nekoliko puta okrenite u tiganju na laganoj vatri, dodajte belo vino, nekoliko kapi limunovog soka, bujon, iseckane iglice ruzmarina, biber i drobljen beli luk. Držite na vatri još 2-3 minuta dok ne ispari alkohol iz vina. Dodajte pavlaku i mešajte na laganoj vatri 2-3 minuta da se zagreje. Testeninu skuvajte prema uputstvu, ocedite i pomešajte sa sosom od kozica i pavlake. Poslužite na plitkim tanjirima: na svaki na vrh stavite 1-2 kozice i pospite sitno seckanim peršunom, sveže mlevenim biberom i komadićima paradajza.

PROČITAJTE JOŠ: KREMASTA POSLASTICA OD SAMO 2 SASTOJKA: čokoladni krem sprema se za 15 minuta (RECEPT + BEZ MIKSERA)

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lepa i Srećna