U vreme jakih vrućina, kad su noći tople kao u tropskim predelima, nije lako obezbediti uslove za miran i dubok san.

Idealna temperatura za spavanje je između 18 i 22C stepena, pa svi koji imaju klima uređaje treba tako da ih podese.

Međutim, ne savetuje se da "erkondišn" bude uključen tokom cele noći. Najbolje je da namestite tajmer tako da se uređeja isključi ili smanji nakon što vi zaspite. Obavezno postavite i krevet i klima uređaj tako da hladan vazduh ne duva pravo u vas.

Preporučuje se i da kontrolišete vlažnost vazduha. Ukoliko je previše vlažan, uključite i opciju "dry" na klima uređaju, a ukoliko je vazduh suv, najbolje je da nabavite ovlaživač.

zena spava.jpg
Shutterstock  

Obavezno je redovno čišćenje filtera na klima uređaju, kako se ne bi dogodilo da se prašina i drugi alergeni vraćaju u prostoriju. Ukoliko usvojite ove savete, poštedećete sebe zdravstvenih problema.

Hladan vazduh koji bije direktno iz "erkondišna" može da izazove ukočenost mišića, ali i prehladu, a spavanje pod takvim "vetrom" vas sigurno neće okrepiti. Ukoliko je vazduh suv, rizikujete i suvo grlo, nos pa i kožu. Loše očišćena "klima" cirkuliše prašinu, buđ i druge alergene, pa potencijalno izaziva respiratorne probleme i remeti san. Pročitajte i druge važne savete za vrućinu.

BONUS VIDEO:

KAKVU ISHRANU MORATE DA VODITE TOKOM OVIH PAKLENIH VRUĆINA? Nutricionstkinja otkrila: Osim vode morate i ovo da uzmete u obzir Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna