Jaka vrućina utiče na sve, a hronični bolesnici su u posebnom riziku. Pregrevanje tela može dovesti do toplotnog udara, pa spas tokom najtoplijeg dela dana treba potražiti u kući.

Da bi dom ostao prijatno mesto i tokom najvrelijih dana, preduzmite mere koje preporučujue Republički hidrometeorološki zavod u nedelji kada su najavljene maksimalne dnevne temperature i do 40C stepeni.

Da biste pripremili dom za vrele dane, obavezno proverite ispravnost rashladnih uređaja, frižidera, zamrzivača i klima. Servisirajte klime na vreme.

Obavezno zaštite prozore od direktnog Sunčevog zračenja. Zatvorite vrata i prozore i ako imate klimu, uključite je u skladu sa preporukama korišćenja. Ipak, povremeno provetrite prostoriju kako bi vazduh uvek bio zadovoljavajućeg kvaliteta.

Zapamtite da nagli izlazak iz hladne prostorije u pregrejanu okolinu, ili ulazak spolja gde je ekstremno toplo u hladnu prostoriju, može izazvati temperaturni kolaps. Tokom noći spavajte u prostoriji sa otvorenim prozorima.

Obucite laganu, komotnu odeću, često se tuširajte, umivajte, prskajte se ili polivajte vodom. 

Saveti za toplo vreme
Shutterstock  

Iz RHMZ napominju da je temperatura u pojedinim delovima urbane sredine, toplotnim gradskim ostrvima, znatno viša - obično za 5 do 10 stepeni od temperature koja se meri na zvaničnim mestima u hladu. Najbezbednije je boraviti na zelenim površinama. Bolesnike, ili starije osobe koje su same u stanu ili kući, svakodnevno obilazite i pružite im neophodnu pomoć kako bi se što efikasnije izborili sa ovom vrstom vremenske nepogode, navodi RHMZ.

zena se hladi ventilatorom na vrucini.jpg
Shutterstock  

Idealno bi bilo da kuća ima dobru spoljašnju izolaciju, a da prozori budu zaštićeni roletnama, reflektujućim folijama ili tamnim draperijama. Dobro je koristiti ventilatore - oni usmereni na lice najviše prijaju, ali bolje rashlađuju oni koji su usmereni na celo telo. Međutim, postoji jedno ograničenje - na temperaturama višim od 35C stepeni ventilator pojačava cirkulaciju vrelog vazduha, radi kao "fen" pa ga ne treba koristiti. Pročitajte i šta još gubimo na vrućini, pored vode. 

BONUS VIDEO:

"PREVIŠE HLORA U BAZENU MOŽE DOVESTI DO SUZENJA, KAŠLJA I OTEŽANOG DISANJA" Ekspert: Kvalitet vode kontroliše se jednom nedeljno Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / Jasmina Glišić